Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Dievča (12) nepustili na šachový turnaj pre provokatívne šaty

Naozaj boli
Naozaj boli "príliš odvážne"? (Zdroj: FB/Kaushal Khandar)

KUALA LUMPUR - Dvanásťročnú dievčinu vylúčili zo šachového turnaja v Malajzii, pretože organizátori považovali jej oblečenie za "provokujúce". Informovala o tom agentúra AFP. Kauzu, ktorá na sociálnych sieťach tejto krajiny s moslimskou väčšinou spustila vlnu rozhorčenia, zverejnil na svojom facebookovom profile dievčaťa tréner.

V Egypte zastrelili sedem džihádistov Daeš: FOTO arzenálu, ktorým chceli zaútočiť na kresťanov

Kaushal Khandar žiada, aby sa usporiadatelia turnaja za incident, ku ktorému došlo 14. apríla na celonárodnom turnaji škôl v šachu, jeho zverenkyni ospravedlnili. Mladá talentovaná hráčka sa podľa neho cíti "ako terč obťažovania a ponížená". Trénerov príspevok na internete vyvolal rad pobúrených komentárov. Účastníci diskusie nechápali, ako mohli byť šaty považované za nevhodné.

Podľa trénera usporiadatelia mladej hráčke povedali, že šaty bez rukávov a odkrývajúce kolená sú "provokujúce" a že dievča "pri pohľade pod určitým uhlom vyvoláva aj z diaľky pokušenie".

FOTO Dievča (12) nepustili
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: FB/Kaushal Khandar)

Pomery v Malajzii bývajú, čo sa týka vplyvu islamu, považované všeobecne za mierne, uvádza agentúra AFP. Podľa niektorých pozorovateľov však v posledných rokoch stúpa vplyv moslimských konzervatívcov.

"To, že dievčinine šaty predstavovali problém, ma šokuje a znepokojuje," povedal AFP bývalý generálny tajomník malajzijského olympijského výboru Sieh Kok Chi. "Veď má sotva 12 rokov. Nikto nemá právo vnucovať jej svoje pravidlá. Usporiadatelia turnaja by mali podať demisiu," dodal.

Viac o téme: ŠachŠaty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu