Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecká volebná komisia hlasovala proti zrušeniu výsledkov referenda

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ISTANBUL - Turecká ústredná volebná komisia zamietla žiadosti opozičných strán o zrušenie výsledkov nedeľného referenda o rozšírení právomocí prezidenta. Dôvodom žiadostí boli nezrovnalosti pri hlasovaní. Informovala o tom dnes turecká štátna tlačová agentúra Anadolu.

Volebná komisia hlasovala pomerom 10 k 1 proti anulovaniu výsledkov, uviedol Mehmet Hadimi Yakupoglu, zástupca hlavnej opozičnej strany - Republikánskej ľudovej strany (CHP) - v komisii. Zamietnuté boli aj žiadosti dvoch ďalších opozičných strán.

Opozičné strany podali oficiálny protest v utorok a žiadali v ňom, aby boli výsledky referenda z nedele 16. apríla vyhlásené za neplatné. Ako dôvod uviedli nezrovnalosti v hlasovaní, predovšetkým rozhodnutie volebnej komisie uznať hlasovacie lístky bez oficiálnych pečiatok, ako to vyžaduje turecký zákon. Yakupoglu vyhlásil, že sa po rozhodnutí komisie obrátia na ústavný súd a v prípade nutnosti aj na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Turecký premiér Binali Yildirim ešte pred oznámením volebnej komisie povedal, že opozícia má právo podať sťažnosti, ale varoval, že vyzývanie na pouličné protesty sú neprijateľné.

Viac o téme: ReferendumTurecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu