Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obavy amerických médií: USA by mohli preventívne zaútočiť na Severnú Kóreu, Trumpov odkaz!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Spojené štáty by mohli preventívne zaútočiť na Severnú Kóreu, ak budú americkí predstavitelia presvedčení, že je pripravená uskutočniť ďalšiu skúšku jadrových zbraní. Uviedli to vo štvrtok americké médiá v súvislosti s rastúcimi obavami z jadrového programu Pchjongjangu.

V blízkosti Severnej Kórey sa nachádzajú dva americké torpédoborce, jeden z nich je asi 480 kilometrov od severokórejskej jadrovej strelnice. Z oboch lodí je možné odpáliť riadené strely Tomahawk, oznámila televízia NBC s odvolaním sa na predstaviteľov amerických tajných služieb.

Americký prezident Donald Trump predtým vo štvrtok na Twitteri napísal: "Mám veľkú dôveru v Čínu, že to vybaví so Severnou Kóreou. Ak sa jej to nepodarí, urobia to USA so svojimi spojencami." Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching pokračovali tento týždeň v rozhovoroch o tom, čo robiť so Severnou Kóreou, o ktorej hovorili už minulý týždeň na Floride.

Satelitné snímky urobené v stredu podľa Američanov ukázali, že jadrová strelnica Pchunggje je "nachystaná a pripravená". Na mieste, kde Severná Kórea uskutočňuje jadrové testy od roku 2006, zaznamenali takéto čerstvé aktivity predtým v septembri, tesne pred piatou úspešnou jadrovou skúškou krajiny. Juhokórejskí vojenskí predstavitelia však nezaznamenali "nič nezvyčajného".  Americké vojenské lode zamierili ku Kórejskému polostrovu v sobotu, keď zrušili cestu do Austrálie.

Pentagon nekomentuje úvahy o preventívnom útoku USA na KĽDR

Pentagon odmietol okomentovať správu televíznej stanice NBC o možnosti preventívneho amerického úderu proti Severnej Kórei, a to s tým, že nedebatuje, "ani verejne nešpekuluje o možných scenároch". Uviedla to dnes agentúra Reuters. V Pekingu medzitým čínsky minister zahraničia Wang I zdôraznil, že stúpajúce napätie okolo KĽDR "nemožno vyriešiť vojenskou silou", a vplyvný čínsky denník Global Times vyzval Severokórejčanov, aby zastavili svoj jadrový program, za čo by im Čína poskytla ochranu.
 
"Velitelia vždy zvažujú plnú škálu možností, aby sa ochránili pred nepredvídateľnými udalosťami," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva obrany Dana Whiteová. Súčasne ubezpečila o pevnosti amerického záväzku obhajovať spojenca, vrátane Japonska a Kórey.
Viac o téme: USASeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu