Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trump znovu vyvolal vlnu emócií: Demonštranti naliehali, aby zverejnil daňové priznanie

Protest proti Donaldovi Trumpovi Zobraziť galériu (3)
Protest proti Donaldovi Trumpovi (Zdroj: SITA/AP)

BERKELEY - Najmenej 13 ľudí zatkla polícia v sobotu v štáte Kalifornia po tom, čo počas manifestácie v meste Berkeley došlo k násilným potýčkam medzi priaznivcami a odporcami amerického prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Asi 200 ľudí sa stretlo v mestskom parku v Berkeley. Krátko na to vypukli medzi konkurenčnými tábormi súboje a účastníci akcie po sebe začali hádzať fľaše a plechovky. Polícia bola nútená použiť hrubú silu, aby obnovila poriadok. Podľa agentúry Reuters bolo v čase, keď akcia vrcholila, v parku prítomných od 500 do 1000 ľudí.

Trumpovi priaznivci tento týždeň oznámili, že v sobotu na poludnie miestneho času organizujú v parku akciu s názvom "Deň patriotov" (Patriot Day), na ktorom mali vystúpiť aj členovia ultrapravicového nesúrodého hnutia Alt-right (alternatívna pravica), ktoré využíva sociálne médiá na šírenie myšlienok rasizmu, antisemitizmu, misogýnie a xenofóbie. V reakcii na ich manifestáciu ohlásili odporcovia Trumpa a zástancovia demokracie "protiúder" na rovnakom mieste o dve hodiny skôr.

Protest proti Donaldovi Trumpovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Polícia na oddelenie dvoch znepriatelených táborov použila provizórnu bariéru v podobe plastových stĺpov a oranžového pletiva. Tá však veľmi rýchlo zlyhala po tom, ako demonštranti začali na seba útočiť päsťami a kopancami.

Demonštranti naliehali na Trumpa, aby zverejnil svoje daňové priznanie

Stovky demonštrantov dnes vo Washingtone naliehali na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby zverejnil svoje daňové priznanie. Účastníci protestného pochodu prešli popri Bielom dome a popri Trumpovom hoteli v centre Washingtonu. Potom sa zhromaždili pred Kapitolom, kde sa k nim prihovorili viacerí demokratickí kongresmani.

"Donald Trump, ty iste vieš, ako utratiť naše dane na svoje každotýždenné cesty do (floridského letoviska) Mar-a-Lago," vyhlásila kongresmanka Maxine Watersová. Podobné demonštrácie sa konali vo vyše 100 mestách po celých Spojených štátoch. Stalo sa tak v deň, keď majú americkí občania tradične odovzdávať svoje daňové priznania.

Prezident sa v čase protestu nenachádzal vo Washingtone, ale vo svojom letovisku Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride. Stovky demonštrantov sa zhromaždili aj tam a keď okolo nich prechádzala kolóna prezidentských vozidiel, začali kričať "Zaplať svoje dane". Trump sa práve vracal do Mar-a-Laga z návštevy neďalekého golfového klubu.

Protest proti Donaldovi Trumpovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Donald Trump počas predvolebnej kampane odmietol zverejniť svoje daňové priznania a neurobil tak ani po nástupe do úradu. Vyvolal tým podozrenia, že sa snaží ukrývať nejaké citlivé informácie týkajúce sa svojho majetku.

Americkí prezidenti pritom takéto údaje v minulých desaťročiach bežne zverejňovali. Podľa daňového priznania z roku 2005, ktoré uniklo do médií, Trumpove ročné príjmy vtedy dosahovali takmer 153 miliónov dolárov, z ktorých zaplatil 38-miliónovú daň.

Protest proti Donaldovi Trumpovi
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: ProtestyDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu