Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenka Mirka bojuje za svojho zavraždeného kamaráta: Útočník býva vedľa nej

Na tomto mieste dobili Zdeňka na smrť. Zobraziť galériu (4)
Na tomto mieste dobili Zdeňka na smrť. (Zdroj: profimedia.sk/gofundme.com)

PRAHA/BRATISLAVA - Britský súd minulý pondelok vyriekol oslobodzujúci verdikt nad mladíkom obvineným z vraždy Čecha Zdeňka Makara. Páchateľ, ktorý nebol uznaný vinným ani z úmyselného zabitia, sa bránil tým, že konal v sebaobrane. Rozsudok považuje množstvo ľudí za nespravodlivý a žiada prešetrenie prípadu. Organizátorkou petície je Slovenka, žijúca v Londýne, ktorá tvrdí, že jeden z agresorov býva len kúsok od nej.

Hrozivý verdikt v prípade vraždy Zdeňka (†31) v Británii: Muža, ktorý ho ubil reťazou, oslobodili

Zdeňkova kamarátka Miroslava Baleková, ktorá sa s ním poznala šesť rokov, sa v rozhovore pre české Seznam Zprávy vyjadrila, že chce takýmto spôsobom prinútiť britské úrady, aby sa vecou začali znovu zaoberať. "Chceme spravodlivosť. Dúfam, že sa veci pohnú," povedala.

Miroslava Baleková
Zobraziť galériu (4)
Miroslava Baleková  (Zdroj: Seznam Zprávy)

Ako sa prípad odohral?

Podľa vyšetrovateľov sa tridsaťjedenročný Čech, ktorý pracoval v Kráľovskom inštitúte britských architektov, nepohodol vlani v septembri neďaleko svojho bydliska v Londýne so skupinou mladíkov na bicykloch BMX. Podľa očitých svedectiev si ich pred fast foodom, kde si bol kúpiť jedlo, doberal, či nie sú bicyklovým gangom, čo skupinu nahnevalo.

Napriek tomu, že Čech, ktorý sa vracal domov z drinku s priateľmi, chcel situáciu upokojiť, dvadsaťdeväťročný maliar a natierač Raymond Sculley na neho podľa záberov bezpečnostnej kamery zaútočil s reťazou s bezpečnostným zámkom na bicykel a zasadil mu niekoľko rán do hlavy. Potom nad svojou obeťou stál a podľa svedkov ležiacemu mužovi povedal: "Pozri, čo si ma donútil urobiť".

Okoloidúci cyklista, ktorý videl koniec útoku, privolal záchranku a na pomoc pribehli aj miestni obyvatelia. Čech sa už ale k životu neprebral, podľa pitvy zomrel krátko na to v dôsledku silného krvácania.

Zdeněk Makar
Zobraziť galériu (4)
Zdeněk Makar  (Zdroj: profimedia.sk)

Zvláštne rozhodnutie súdu

Oslobodzujúci verdikt, o ktorom rozhodla porota, padol minulý pondelok v britskej metropole. Páchateľ, ktorý nebol uznaný vinným ani z úmyselného zabitia, sa obhajoval tým, že konal v sebaobrane.

"Je to nepochopiteľné, ako mohla dvanásťčlenná porota takto rozhodnúť o živote niekoho, kto zobral život niekoho iného," uviedla Baleková. "Obvinený bol tiež Brit bývajúci kúsok od nás, neďaleko... My sme ich videli všetkých na súde, skoro všetkých," dodala.

Slovenka Mirka bojuje za
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zmení niečo petícia?

Internetová petícia, ktorú založila Miroslava Baleková, má už vyše 8700 podpisov. Slovenka však sama priznala, že si nie je istá, či jej akcia pomôže verdikt zvrátiť. Robí však všetko, čo je v jej silách.

Pokiaľ je v Anglicku obžalovaný v podobnej kauze zbavený viny, zákon umožňuje obnovu konania v prípade, že sa objavia nové a presvedčivé dôkazy, prípadne vtedy, keď sa ukáže, že svedkovia či porotcovia sa stali terčom zastrašovania.

Český minister zahraničia Lubomír Zaorálek vyzval minulý utorok britskú prokuratúru, aby využila všetky opravné prostriedky na preskúmanie rozsudku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu