Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Nemecko upozorňuje na zvýšené teroristické riziko v Egypte

Výbuch v koptskej katedrále.
Výbuch v koptskej katedrále. (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí po víkendových útokoch na kostoly v Egypte upozornilo, že zvýšené teroristické riziko v tejto severoafrickej krajine sa vzťahuje aj na cudzincov.

Podľa výstrahy zverejnenej dnes nemeckým rezortom diplomacie teroristické útoky a únosy hrozia vo zvýšenej miere na celom území Egypta. "Tieto môžu byť namierené aj proti zahraničným cieľom a štátnym príslušníkom," upozornil Berlín. Ministerstvo radí pri cestovaní do Egypta zachovávať všeobecnú opatrnosť, a to aj v turistických oblastiach na pobreží Červeného mora.

Samovražední útočníci, ktorí v nedeľu odpálili bomby pred koptskými kostolmi v mestách Alexandria a Tantá, usmrtili vyše 40 ľudí a ďalších približne 110 zranili. Išlo tak o najhoršie teroristické útoky za posledné roky, ktoré boli namierené proti egyptskej kresťanskej menšine. K nedeľňajším incidentom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát, pričom pohrozila ďalšími útokmi na egyptských kresťanov. Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí zareagoval vyhlásením výnimočného stavu v krajine na najbližšie tri mesiace.

Viac o téme: TerorizmusTeroristický útokNemeckoEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu