Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Volebná rada v Ekvádore odmietla obvinenia z podvodov v prezidentských voľbách

Guillermo Lasso (vľavo) a Lerín Moreno
Guillermo Lasso (vľavo) a Lerín Moreno (Zdroj: SITA/AP/Dolores Ochoa)

QUITO - Ekvádorská volebná rada oficiálne potvrdila výsledky nedeľňajšieho druhého kola prezidentských volieb, v ktorom tesne zvíťazil kandidát vládnucej ľavicovej strany Lenín Moreno. Odmietla tak obvinenia z volebných podvodov, ktoré vzniesla konzervatívna opozícia.

Moreno podľa oficiálnych výsledkov získal 51,16 percenta platných odovzdaných hlasov, zatiaľ čo konzervatívny kandidát Guillermo Lasso 48,84 percenta, píše agentúra Reuters. "Výsledky sú nezvratné. Ekvádor si slobodne vybral," uviedol počas utorkového vystúpenia v ekvádorskej televízii predseda štátnej volebnej rady Juan Pablo Pozo. Podľa jeho slov nič nenasvedčuje tomu, že by počas nedeľňajších volieb bolo došlo k podvodom. Volebná rada doposiaľ zrátala 99,65 percenta odovzdaných hlasov.

Guillermo Lasso ihneď po voľbách spochybnil zverejnené oficiálne výsledky a vyhlásil, že bude požadovať prepočítanie hlasov. Svojich priaznivcov súčasne vyzval na pokojné, ale rozhodné protesty. Predstavitelia vládnej strany ho preto obvinili z podnecovania násilností. Na priebeh volieb dohliadali pozorovatelia z Organizácie amerických štátov (OAŠ), ktorí podľa vlastných vyjadrení neregulárnosti nezistili. 

Súčasný ľavicový prezident Ekvádoru Rafael Correa už kandidovať nemohol, keďže funkciu zastáva už dve volebné obdobia. V prvom kole volieb, ktoré sa konalo 19. februára, Moreno zvíťazil pred Lassom s vyše desaťpercetným náskokom. K okamžitému víťazstvu v prvom kole mu chýbalo len necelé percento hlasov. 

Viac o téme: VoľbyEkvádorLerín MorenoGuillermo Lasso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu