Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Návrhy na múr medzi Mexikom a USA: Niektoré nápady sú poriadne nezvyčajné

Návrh od spoločnosti DarkPulse Technologies Zobraziť galériu (2)
Návrh od spoločnosti DarkPulse Technologies (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - V Spojených štátoch minulý utorok vypršala lehota na predkladanie projektov na výstavbu múra na hranici s Mexikom. Firmy s najlepšími ponukami teraz budú musieť postaviť prototyp svojho riešenia a dokázať tak jeho kvalitu. Úrady očakávajú, že každá fáza výstavby bude sprevádzaná protestmi.

Trumpov múr predstavuje ekologickú hrozbu: Bude to jazva našej prírody, varujú aktivisti

Projekty predložili stavebné firmy ministerstvu pre vnútornú bezpečnosť, ktoré má teraz takmer dva mesiace na ich vyhodnotenie. Začiatkom júna vyhlási víťazov, ktorí budú mať 30 dní na postavenie prototypu.

Spoločnosť DarkPulse Technologies z Arizony predstavila múr z balistického betónu, ktorý má vydržať aj náraz tanku. Bude mať v sebe zabudovanú aj detekciu narušenia.
Zobraziť galériu (2)
Spoločnosť DarkPulse Technologies z Arizony predstavila múr z balistického betónu, ktorý má vydržať aj náraz tanku. Bude mať v sebe zabudovanú aj detekciu narušenia.  (Zdroj: TASR/AP)

"Keď sa ministerstvo pozrie na prijaté návrhy, tak sa rozhodne, koľko prototypov si nechá postaviť," povedala pre spravodajskú televíziu CNN hovorkyňa ministerstva Jenny Burková.

Kým v usmernení na predkladanie ponúk uvádzalo ministerstvo maximálne 20 firiem v užšom výbere, teraz podľa médií spomína štyri až desať firiem. Rôznia sa aj údaje o počte prijatých ponúk. Minulý týždeň americké médiá uviedli, že o výstavbu múra sa uchádza viac ako 700 firiem z celého sveta, teraz informovali o najmenej 200 firmách.

Samotné ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť počet prijatých ponúk zatiaľ oficiálne nezverejnilo a informovalo, že zverejní až mená firiem vybratých na postavenie prototypu. Vláda vyčlenila na výstavbu ukážok múra pozemok neďaleko hranice s Mexikom v juhokalifornskom meste San Diego.

Firma Single Eagle dba Concrete Contractors Interstate zo San Diega sa okrem iného rozhodla urobiť z múru umelecké dielo. Dekoratívnym doplnkom majú byť kamene a artefakty z miest, ktorými sa múr tiahne. Esteticky majú byť zdobené obe strany steny.
Zobraziť galériu (2)
Firma Single Eagle dba Concrete Contractors Interstate zo San Diega sa okrem iného rozhodla urobiť z múru umelecké dielo. Dekoratívnym doplnkom majú byť kamene a artefakty z miest, ktorými sa múr tiahne. Esteticky majú byť zdobené obe strany steny.  (Zdroj: SITA/AP)

"Pre nás je to výhoda. Sme na domácej pôde," povedal pre denník Los Angeles Times viceprezident stavebnej firmy R.E. Staite Engineering zo San Diega. Kým skutočný múr má byť vysoký od 18 do 30 stôp (5,5-9,1 metra), na prototypy bude podľa informácií CNN stačiť výška aj dĺžka desať stôp (tri metre).

"Predstavenie prototypu je overený spôsob, ako vybrať najlepšie riešenie, ak zvažujete nový produkt alebo metodológiu. Počas výstavby prototypov budeme spolupracovať s firmami na identifikácii najlepších spôsobov a metód výstavby hraničného múra," uviedlo na svojej stránke ministerstvo.

Odhadované náklady na výstavbu múra sú až 38 miliárd dolárov (cca 35,5 miliárd eur). Financovanie výstavby zatiaľ vláda nedoriešila.

Viac o téme: MúrUSAMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu