Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trumpov múr predstavuje ekologickú hrozbu: Bude to jazva našej prírody, varujú aktivisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Christian Torres)

WASHINGTON - Environmentálni aktivisti v Spojených štátoch dnes pri príležitosti Svetového dňa divej prírody opäť upozorňujú na negatívne následky plánovaného múra na hraniciach s Mexikom na prírodu. Múr podľa nich nielenže rozdelí prírodné spoločenstvá a zastaví migrujúcu zver, ale tiež poruší environmentálne práva ľudí žijúcich v pohraničí.

"Keď máte také nádherné oblasti divej prírody, aké máme my tu v Arizone, tak predstava výstavby veľkého múra, ktorý zabráni migrácii zvierat, je čosi smutné. Zjazví to Zem. A je to ešte smutnejšie, keď vieme, že múr bude neúčinný," uviedla pre rozhlasovú stanicu NPR Juanita Molinová, riaditeľka organizácie Border Action Network, ktorá bojuje za práva ľudí žijúcich v pohraničí.

Molinová varovala, že múr môže spôsobiť záplavy na oboch stranách hraníc a že pod ním sa budú tvoriť kopy naplaveného materiálu. Múr tiež zabráni migrácii zvierat a obmedzí aj opeľovanie rastlín.

"Infraštruktúra na hraniciach nielenže bráni voľnému pohybu divej zveri, ale tiež ničí prirodzené biotopy a ich časti a narúša inštinkty, ktoré zvieratá používajú na pohyb z miesta na miesto," myslí si vedec Sergio Avila-Villegas z Múzea púšte Sonora v Arizone.

Profesor environmentálnej politiky na Arizonskej univerzite George Frisvold upozorňuje, že problémom nie je len samotný múr, ale aj ďalšia infraštruktúra okolo neho ako napríklad cesty, ktoré tiež rozdelia prírodné spoločenstvá.

Vedci a aktivisti upozorňujú na potenciálne negatívne vplyvy múru na prírodu už od roku 2006, keď vtedajší prezident George W. Bush podpísal zákon o výstavbe bezpečnostného plota. V súčasnosti je na hranici USA s Mexikom takmer 1050 kilometrov plotov a zátarás. Nový prezident Donald Trump chce postaviť po celej dĺžke hranice, ktorá meria 3200 kilometrov, betónový múr.

Hranica prechádza cez rozsiahle neobývané prírodné celky, vrátane národných parkov, biosférických rezervácií a chránených prírodných území. Trump podpísal prezidentský dekrét o výstavbe múra 25. januára, len niekoľko dní po nástupe do funkcie. Výstavbu potvrdil aj v príhovore v Kongrese pred troma dňami, detaily však zatiaľ nezverejnil.

Viac o téme: MúrDonald TrumpMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu