Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dlho očakávané slová podpory: Amerika sa zaviazala zotrvať v NATO

Rex Tillerson a Jens Stoltenberg
Rex Tillerson a Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Nový minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson dnes - v rámci svojho prvého vystúpenia pred rezortnými kolegami z členských krajín NATO - rozptýlil obavy z oslabenia americkej podpory pre Severoatlantickú alianciu.

Uviedol to dnes šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po skončení jednodňového kola rokovaní ministrov aliancie v Bruseli. Schôdzka sa mala pôvodne uskutočniť až na budúci týždeň, ale bola presunutá nadnes, aby sa na nej mohol zúčastniť aj Tillerson.

Lajčák pripomenul, že diplomati aliancie sa už stretli s novým americkým ministrom obrany Jamesom Mattisom, viceprezidentom Mikeom Penceom, ale práve Tillerson je ich hlavný partner a chceli aj od neho počuť názory na dôležitú agendu NATO. Podľa Lajčáka Tillerson zanechal "dobrý dojem" a hlavne rozptýlil obavy z možného oslabenia americkej podpory transatlantickej spolupráce. 

"Prihlásil sa k hodnotám transatlantického partnerstva a cieľom aliancie a jednoznačne zdôraznil, že útok na jedného člena aliancie je útok na celú alianciu. To bol signál, ktorý bol dobre prijatý všetkými spojencami," opísal atmosféru rokovaní Lajčák. Európski spojenci NATO sa netajili zámerom stretnúť sa s Tillersonom ešte pred jeho aprílovou návštevou v Moskve. 

Podľa Lajčáka Tillerson naznačil, že v USA stále prebieha strategické prehodnotenie vzťahov s Ruskom. Poukázal tiež na to, že momentálne vo vzťahoch medzi alianciou a Ruskom nie je dôvera, keďže ju spojenci stratili v dôsledku konania Ruska na Ukrajine. Tillerson chce okrem iného v Moskve sondovať, či má Rusko záujem na obnovení tejto dôvery.

Viac o téme: NATOMiroslav LajčákRex Tillerson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu