Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Sýrska opozícia trvá na odchode Bašára Asada: Ako prezident je úplne a absolútne neprijateľný

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska opozícia v piatok oznámila, že neprijme nijakú z možných úloh, ktoré by v tejto vojnou zničenej krajine mohol v budúcnosti zohrávať súčasný prezident Bašár Asad.

Reagovala tak na vyjadrenie americkej veľvyslankyne pri OSN Nikki Haleyová, ktorá vo štvrtok uviedla, že Spojené štáty už pri snahách o vyriešenie sýrskeho konfliktu nebudú prioritne trvať na Asadovom odchode. 

"Asad je ako prezident úplne a absolútne neprijateľný," uviedol Jahjá Arídí, predstaviteľ hlavnej sýrskej opozičnej organizácie - Najvyššieho rokovacieho výboru (HNC). "Nijaká slobodná krajina nemôže mať lídra, ktorý spáchal vojnové zločiny," dodal. 

Haleyová vo štvrtok uviedla, že administratíva predchádzajúceho prezidenta USA Baracka Obamu sa vo svojom prístupe v Sýrii príliš sústreďovala na potrebu Asadovho odchodu z politiky. Vláda nového šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa chce teraz podľa nej presunúť pozornosť na dôležitejšie otázky. Haleyová zároveň dodala, že Washington sa teraz plánuje pri politickom riešení sýrskeho konfliktu sústrediť na spoluprácu s Tureckom a Ruskom.

Ženeva: Ďalšie kolo mierových rokovaní o Sýrii sa skončilo bez dohody

Vo švajčiarskej Ženeve sa dnes skončilo ďalšie, v poradí už piate kolo rozhovorov mierových rokovaní o Sýrii. Podľa osobitného vyslanca generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffana de Misturu sa opäť podarilo dosiahnuť určitý pokrok, avšak mierová dohoda je stále v nedohľadne. Najnovšie kolo rozhovorov medzi zástupcami sýrskej vlády a opozície trvalo osem dní. Obe strany sú podľa de Misturu odhodlané opäť zasadnúť k rokovaciemu stolu. Termín nového kola vyslanec zatiaľ nezverejnil, keďže ho ešte musí prekonzultovať s Bezpečnostnou radou a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. 

Podľa de Misturu všetky vyjednávacie tímy v Ženeve vykonali veľký kus práce a k riešeniu zložitých otázok pristupovali profesionálne.  Občianska vojna v Sýrii si za sedem rokov svojho trvania vyžiadala už okolo 400.000 životov. Za hranice utieklo už viac ako päť miliónov Sýrčanov a ďalších 6,3 milióna ľudí je vnútorne vysídlených v samotnej Sýrii.

Viac o téme: SýriaBašár Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu