Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Útok na ruskú základňu v Čečensku: K činu sa prihlásila organizácia Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Musa Sadulayev)

MOSKVA - Šesť ruských vojakov a šesť ozbrojencov prišlo o život pri útoku na jednotku ruských bezpečnostných síl v autonómnom Čečensku na severnom Kaukaze. Oznámila to dnes agentúra TASS. K akcii sa prihlásili radikáli z Daeš.

Útok sa odohral medzi druhou a treťou hodinou rannou, kedy sa ozbrojenci pokúsili preniknúť do základne ruskej národnej gardy. Pri vjazde do kasární potom vypukla prestrelka. Ruské bezpečnostné sily uviedli, že sa im útok podarilo odraziť. Okrem šiestich mŕtvych je na strane ruskej národnej gardy tiež bližšie nespresnený počet zranených.
 
Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) oznámil, že pri strete boli všetci ozbrojenci zlikvidovaní. Podľa NAK mali útočníci pri sebe strelné zbrane a dvaja z nich tiež falošné pásy s výbušninami. Národná garda dnes informovala, že k útoku sa prihlásili radikáli z Daeš. Islamisti to vraj napísali na sociálnych sieťach. Predstaviteľ Národnej gardy agentúre TASS povedal, že ide o "ďalší dôkaz, že vojenská Národná garda je na čele boja s medzinárodným terorizmom".
 
Národnú gardu vytvoril ruský prezident Vladimir Putin zhruba pred rokom ako nástroj boja proti terorizmu. Garda vznikla na základe doterajších vojsk ministerstva vnútra. Tie podľa dostupných údajov bolo v rámci približne 170.000 mužov. Nikdy neboli súčasťou armády, aj keď boli zo zákona doplňovaní s využitím brannej povinnosti. Kľúčovú úlohu zohrali tieto útvary v 90. rokoch napríklad v oboch čečenských vojnách.
 
Veľké boje s čečenskými separatistami, ktorí sa usilovali o odtrhnutie od Ruska, ustali už pred rokmi, a autonómnej republike vládne tvrdou rukou Ramzan Kadyrov, dávajúci najavo lojalitu k Moskve. Čas od času však dajú o sebe vedieť islamisti, usilujúci o vytvorenie Daeš na ruskom Kaukaze. Mnoho radikálov, vrátane Čečencov, ale odišlo z Ruska do Sýrie a Iraku bojovať v radoch Daeš. Ruské úrady momentálne odhadujú počet týchto bojovníkov na 2000 až 2500.

Ozbrojenci zrejme chceli využiť hustú hmlu, ktorá v tom čase región zahalila. Pri útoku utrpeli zranenia traja ďalší gardisti, ktorých previezli do nemocnice v Groznom.

Viac o téme: útok ČečenskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu