Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Atlantis sa po deviatich dňoch oddelil od ISS

ISS je už bez raketoplánu, Atlantis nabral kurz Zem.
ISS je už bez raketoplánu, Atlantis nabral kurz Zem. (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Americký raketoplán Atlantis sa dnes po deviatich dňoch oddelil od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Počas pobytu astronauti nainštalovali nový pár solárnych panelov a stanicu pripravili na plánované pripojenie európskych a japonských laboratórií. Atlantis tiež na ISS priviezol nového člena posádky orbitálneho komplexu.

Atlantis - prvý raketoplán, ktorý USA v tomto roku vyslali na obežnú dráhu - vyštartoval 8. júna po trojmesačnom odklade. Ten si vyžiadali opravy palivovej nádrže poškodenej krupobitím. Astronauti museli počas misie pripevniť tepelnoizolačný plášť v zadnej časti Atlantisu, ktorý sa uvoľnil pri štarte. Kvôli poškodeniu americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pôvodne 11-dňovú misiu predĺžil o dva dni a pridal štvrtý výstup astronautov do otvoreného vesmíru.

Predĺženie pobytu by bolo zrejme aj tak nevyhnutné kvôli poruche počítačov, ktoré kontrolujú polohovanie ISS, keďže pre výpadok riadiacich trysiek ISS museli polohu stanice upravovať pomocou motorov Atlantisu.

Príčina výpadku počítačov zostáva záhadou, ruský veliteľ ISS Fiodor Jurčikin a letový inžinier Oleg Kotov ho vyriešili tým, že prepojením káblov obišli podozrivé obvody. "Problém sme v zásade obišli. Nepovedal by som, že sme ho vyriešili," povedal v tejto súvislosti Phil Engelauf, manažér misie z NASA.

Atlantis má na Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride pristáť vo štvrtok o 19.45 h SELČ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu