Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obliehanú štvrť Homsu opustili stovky civilistov a bojovníkov: Odchádzali až na 53 autobusoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DAMASK - Približne 1500 civilistov a povstaleckých bojovníkov dnes odišlo zo štvrte sýrskeho mesta Homs, ktorú obliehajú vládne sily. Evakuanti odišli zo štvrte al-Wair 53 autobusmi. Zhruba dve tretiny z nich boli civilisti a tretina bojovníci, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Autobusy z al-Wairu smerovali do mesta Tadaf v provincii Aleppo, ktoré je pod kontrolou vládnych síl. Odtiaľ sa evakuanti neskôr presunú do mesta Džarábulus ležiaceho neďaleko tureckých hraníc, ktoré ovládajú vzbúrenci spriaznení s Ankarou. Evakuácia sa uskutočnila týždeň po uzavretí Ruskom sprostredkovaného prímeria v al-Waire. Na základe dohody o zastavení paľby by z tejto obliehanej štvrte mali v priebehu šiestich až ôsmich týždňov celkovo evakuovať viac ako 12.000 ľudí, prevažne povstaleckých bojovníkov a členoch ich rodín. 

Na priebeh evakuácie podľa Damasku dohliada Sýrsky Červený polmesiac v súčinnosti s ruskou a sýrskou armádou. Vládne sily dobyli väčšinu Homsu, metropoly rovnomennej provincie, už v roku 2014. Štvrť al-Wair je jedinou časťou Homsu, ktorú stále kontrolujú povstalci. Sýrska armáda a jej spojenci ju obliehajú už asi päť mesiacov. Odhaduje sa, že sa tam stále nachádza okolo 50.000 ľudí.

Viac o téme: SýriaHoms
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu