Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Belgické stíhačky majú za sebou úctyhodný výkon: V bojoch proti Daeš majú nalietané parádne číslo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgické bojové stíhačky F-16 absolvovali okolo 7000 letových hodín v rámci bojov proti teroristickej skupine Daeš v Iraku a v Sýrii. Uviedol to belgický minister obrany Steven Vandeput.

Belgicko je zapojené do vojenskej operácie Púštny sokol, ktorá je súčasťou aktivít medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS pod taktovkou Spojených štátov. Belgicko poskytlo koalícii šesť stíhačiek Lockheed Martin F-16AM na prieskumné, zásahové a podporné misie. Stíhačky operujú z jordánskej Leteckej základne Muwaffaka Saltího v blízkosti mesta Azrak. Zhruba polovicu 120-členného belgického personálu tvoria technici a zbrojní experti, druhú polovicu vojenskí piloti (s dvojmesačnou rotáciou), plánovači a ochranná jednotka na letisku.

Podľa informácií tlačovej agentúry Belga sa nalietané hodiny belgických stíhačiek netýkajú len súčasnej operácie, ktorá prebieha od polovice roku 2016 a bude trvať do konca mája 2017, ale aj predošlých vojenských akcií prebiehajúcich od októbra 2014 do júna 2015. Ak na začiatku belgické lietadlá zasahovali najmä nad územím Iraku, v súčasnosti už pôsobia aj v Sýrii. Belgický parlament v období rokov 2014-15 nedal rezortu obrany súhlas na vojenské misie v Sýrii.

V rámci súčasnej misie majú belgické stíhačky na konte už vyše 3400 letových hodín. Počas ich misií došlo v 45 percentách prípadov aj k použitiu zbraní. Belgické lietadlá v 80 percentách prípadov zasahujú proti cieľom Daeš v Iraku, zvyšok aktivít uskutočňujú nad územím Sýrie.

Viac o téme: StíhačkaSýriaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu