Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Historické stretnutie v Bielom dome: Trump prvýkrát zoči-voči s Merkelovou!

Donald Trump a Angela Merkelová.
Donald Trump a Angela Merkelová. (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Na ničom sa nezhodnú, sú protikladmi, doteraz sa kritizovali. Dnes so po prvý raz stretnú zoči-voči, a to, čo z tohto stretnutia vzíde, je veľmi dôležité. Takto reagovali americké médiá pred dnešným stretnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Bielom dome.

"Do Washingtonu prichádza hlava neochvejného spojenca USA, nemecká kancelárka, ktorá bola počas americkej predvolebnej kampane jedným z Trumpových boxovacích vakov. Nazval ju hanbou, ktorá ničí Nemecko," napísal americký denník Washington Post. 

Trump kritizoval Merkelovú za rozhodnutie pustiť si do krajiny sýrskych utečencov. Merkelovej sa zase nepáči jeho skepticizmus ohľadne globálnych obchodných dohôd a NATO, ďalej jeho imigračný zákaz, útoky proti médiám a múr na hranici s Mexikom. 

"On sa snaží zatvoriť dvere pred moslimami. Ona ich otvorila. On seba nazýva drsným vyjednávačom. Ona je vyrovnaným tvorcom zhôd. On chce dať na prvé miesto Ameriku. Ona je predovšetkým globalistkou," porovnal lídrov Washington Post.  

Médiá v Spojených štátoch zdôraznili nielen rozdielne politiky štátnikov, ale aj ich odlišné povahy.  "Donald Trump a Angela Merkelová nemôžu byť už viac odlišní, pokiaľ ide o ich politickú skúsenosť, videnie sveta a temperament. V piatok zistia, či môžu nájsť nejakú spoločnú pôdu," napísal denník USA Today. 

Merkelová je podľa týchto novín pokojná, na detail orientovaná líderka s 11-ročnou skúsenosťou, čo je v ostrom kontraste s "politickým nováčikom Trumpom a jeho spontánnymi a provokačnými komentármi". 

Podobne televízia NBC uviedla, že "jej pragmatický politický štýl je v ostrom kontraste s prístupom Trumpa, ktorý bol nemeckými médiami opísaný ako 'nestrojený, ale samým sebou zaujatý politický neofyt'." 

"Na prvý pohľad sa ona a Trump nezdajú byť zrejmou zlučiteľnou dvojicou. Klasicky vyškolená ako vedkyňa, Merkelová má averziu voči riziku, je pokojná a racionálna, kým Trump je drzý, showman a hrdo impulzívny," zhodnotil lídrov Washington Post.

Médiá zároveň vyjadrili nádej, že "mrazivý" a "kamenistý" začiatok vzťahu Trump–Merkelová nemusí znamenať, že to tak aj zostane. Spoliehajú sa najmä na Merkelovú. Washington Post zdôraznil, že nemecká kancelárka už desaťročie zvláda Putina, "ďalšieho mužského lídra s nadmerne veľkým egom".

"Kancelárka prichádza do Washingtonu s veľmi otvorenou mysľou a konštruktívnym, pragmatickým a do budúcnosti sa pozerajúcim prístupom. Chceme stavať na silnom vzťahu, ktorý sme mali posledných 70 rokov," povedal pre Washington Post nemecký veľvyslanec v USA Peter Witting.   

"Som hlboko presvedčená, že transatlantické partnerstvo založené na spoločných hodnotách je v záujme nás všetkých, nielen Európanov. Budem viesť rozhovory s prezidentom Donaldom Trumpom v tomto duchu," povedala nemecká kancelárka pred odchodom do Spojených štátov. 

Televízia CNN získala informácie o tom, že analytici a poradcovia šéfa Bieleho domu považujú stretnutie s Merkelovou za najdôležitejšie stretnutie so zahraničným lídrom od nástupu Trumpa do funkcie 20. januára. 

Predstavitelia v Berlíne aj vo Washingtone podľa CNN potvrdili, že cieľom je vybudovať funkčný pracovný vzťah. Ten je dôležitý nielen pre vzťah USA s Nemeckom, ale aj pre budúcnosť Európy, myslí si editor spravodajskej televízie Nic Robertson. Spomenul pritom európskych populistických nacionálov a vplyv Trumpa na nich. "Výzvou pre Merkelovú bude postaviť sa Trumpovmu vnímaniu reality bez toho, aby si ho obrátila proti sebe," napísal spravodajský portál Politico. 

Viac o téme: Angela MerkelováDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu