Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Spor Turecka s EÚ zasiahol aj NATO: Ankara zablokovala spoluprácu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP/Kayhan Ozer)

BRUSEL/VIEDEŇ - Diplomatické spory Turecka a ďalších európskych krajín zasiahli už aj Severoatlantickú alianciu, pričom Ankara zablokovala časť vojenského výcviku a ďalšiu spoluprácu s nečlenskými partnerskými krajinami NATO. S odvolaním sa na nemenované zdroje z aliancie o tom informovala agentúra Reuters.

Turecko sa k správe bezprostredne nevyjadrilo. Nemenované zdroje však uviedli, že Ankara zablokovala tohtoročný aliančný program spolupráce s krajinami mimo EÚ, a to vrátane politických podujatí, civilných projektov a vojenského výcviku.

Informáciu potvrdilo aj ministerstvo obrany Rakúska, ktoré je jednou z nečlenských partnerských krajín NATO. "Sú tu snahy o to, aby sa (celá situácia) vyriešila diplomaticky, doposiaľ však žiadne riešenie neexistuje," povedal pre agentúru DPA hovorca ministerstva Stefan Hirsch. 

Hovorca ďalej uviedol, že turecké rozhodnutie sa zatiaľ nedotklo nijakých prebiehajúcich misií. Podľa hovorcu však turecké rozhodnutie o obmedzení spolupráce s partnerskými krajinami NATO spôsobí problémy v dlhšom časovom horizonte, napríklad pri príprave na misie v Kosove, v rámci ktorej prebiehajú spoločné výcvikové programy.

Jeden z predstaviteľov NATO, ktorého cituje agentúra Reuters, povedal, že niektoré podujatia už zrušené boli. "Ide o politický problém. Dúfame, že situácia sa po (tureckom) referende upokojí," dodal. Turecké reštrikcie sa pritom môžu potenciálne dotknúť aj všetkých 22 partnerských štátov NATO, vrátane Gruzínska či Švédska, z ktorých viaceré sa vojensky podieľajú na misiách NATO v krajinách ako Afganistan či Kosovo. 

Napätie medzi Ankarou a viacerými západoeurópskymi krajinami, vyvolali rozhodnutia týchto štátov zabrániť tureckým politikom v stretnutiach s voličmi. Tureckí politici chceli na zhromaždeniach propagovať medzi tamojšou tureckou menšinou nadchádzajúce aprílové referendum, ktoré v prípade úspechu zabezpečí tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi väčšie právomoci.

Turecko sa musí vyhnúť urážlivým vyhláseniam proti členom EÚ 

Sloboda prejavu je základnou hodnotou pre Belgicko a Európsku úniu, zároveň však musí byť zaručený aj verejný poriadok. Uviedol to dnes podpredseda belgickej vlády a minister zahraničných vecí Didier Reynders na margo najnovšieho diplomatického sporu Turecka s niektorými členskými štátmi EÚ.

Reynders priznal, že je znepokojený rastúcim napätím medzi Ankarou na jednej strane a Haagom a Berlínom na strane druhej, vyvolaným nepovolením účasti tureckých ministrov na volebných zhromaždeniach tureckej komunity v týchto krajinách. Zhromaždenia sa konali na podporu ústavného referenda v Turecku, ktoré má poskytnúť prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi rozsiahle právomoci.

Miestne samosprávy s podporou polície musia podľa Reyndersa vyhodnotiť možné riziká nepokojov a prijať potrebné opatrenia vrátane zrušenia podujatí súvisiacich s kampaňou tureckej komunity na podporu aprílového referenda v Turecku. Reynders v tejto súvislosti vyzval na zdržanlivosť. "Je potrebné vyhnúť sa poburujúcim a urážlivým vyhláseniam proti členským štátom EÚ, najmä pojmom ako nacizmus, fašizmus či odkazom na genocídu v Srebrenici," konštatoval belgický vicepremiér. Vyzval všetky strany, aby zabránili ďalšej eskalácii napätia a uprednostnili dialóg a pokojnú diskusiu o sporných otázkach.

V Belgicku nedošlo k podobným situáciám ako v nemeckých a holandských mestách. Avšak starosta Antverp a šéf protiimigračne zameranej strany Nová flámska aliancia (N-VA) Bart De Wever zrušil dve politické akcie plánované na piatok tureckou opozičnou Stranou národného hnutia (MHP) v Bercheme, jednej z antverpských štvrtí. MHP podporuje rozšírenie prezidentských právomocí pre Erdogana. Informáciu potvrdil aj šéf Federácie Turkov v Belgicku (BTF) Ömer Zararsiz.

De Wever svoje rozhodnutie zdôvodnil hrozbou narušenia verejného poriadku, čo konzultoval aj s mestskou políciou. K zrušeniu okolo 20-tisícového zhromaždenia zvolaného Zväzom európskych tureckých demokratov (UETD) na 9. apríla došlo aj v meste Gent. Generálny riaditeľ spoločnosti Artexis Dirk Van Roy, ktorá prevádzkuje výstavisko v tomto meste, uviedol, že tento míting bol zrušený z kapacitných dôvodov.

Viac o téme: NATOTureckoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu