Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Nepokoje v Rumunsku neutíchajú: Ľudia pochodujú proti korupcii

Protesty v Rumunsku pokračujú. Na víkendovej demonštrácii v hlavnom meste sa stretlo asi 2-tisíc ľudí.
Protesty v Rumunsku pokračujú. Na víkendovej demonštrácii v hlavnom meste sa stretlo asi 2-tisíc ľudí. (Zdroj: SITA/AP Photo/Vadim Ghirda)

BUDUREŠŤ - Tisíce ľudí sa zúčastnili v nedeľu v Rumunsku najnovších pravidelných týždenných protikorupčných demonštrácií.

Približne 2000 ľudí napriek daždivému počasiu pochodovalo cez rumunské hlavné mesto Bukurešť k parlamentu, pričom menšie demonštrácie sa konali prinajmenšom v šiestich ďalších mestách. Protesty sa začali v januári. Vyvolalo ich vládne nariadenie, ktoré dekriminalizovalo niektoré korupčné trestné činy a podľa všeobecne rozšírenej mienky bolo jeho cieľom pomôcť určitým politikom. Protesty mali vrchol začiatkom februára a boli vtedy najväčšími od zvrhnutia komunistického vodcu Nicolae Ceaušesca v roku 1989.

Nariadenie neskôr odvolali, ale protesty pokračovali, keďže demonštranti mali stále obavy z plánov vytvoriť medzery v zákonoch, ktoré by boli v prospech skorumpovaných politikov. Zákonodarca z vládnucej Sociálnodemokratickej strany (PSD) nedávno navrhol ďalšie legislatívne opatrenie na zmiernenie protikorupčných zákonov, ktoré by v prípade schválenia bolo ešte horšie než pôvodné vládne nariadenie.

Viac o téme: ProtestRumunskoKorpupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu