Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepokoje v Mjanmarsku: Pri zrážkach s povstalcami zahynuli desiatky vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RANGÚN - Desiatky mjanmarských vojakov prišli tento mesiac o život pri zrážkach s ozbrojenou povstaleckou skupinou na čínskych hraniciach, informovala dnes mjanmarská armáda vo vyhlásení.

Boje vypukli začiatkom marca po vražedných útokoch etnicky prevažne čínskej Armády mjanmarskej národnej demokratickej aliancie (MNDAA) v meste Laukkai v Šanskom štáte.

Od 6. do 12. marca došlo k najmenej 48 zrážkam medzi MNDAA a vládnymi vojakmi, uviedli štátne noviny Global New Light of Myanmar.

Najmenej 30 ľudí zahynulo 6. marca, keď MNDAA zaútočila na hotel, kasína, vojenské zariadenia a stanovištia polície. Tisíce ľudí utiekli pred bojmi cez hranice do susednej Číny.

MNDAA je súčasťou tzv. Severnej aliancie - koalície vzbúreneckých skupín vrátane Kačjinskej armády za nezávislosť (KIA), jednej z najmocnejších milícií v Mjanmarsku.

Mjanmarsko zápasí s konfliktom medzi ústrednou armádou a etnickými povstalcami od roku 1948, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Su Ťij ich vyzýva, aby prestali bojovať a pridali sa k mierovému procesu, ktorý sa začal vlani v lete.

Viac o téme: PovstalciMjanmarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu