Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Malajzijská polícia potvrdila: Zavraždený Severokórejčan bol Kim Čong-nam

Kim Čong-nam
Kim Čong-nam (Zdroj: SITA/AP)

KUALA LUMPUR - Malajzijská polícia dnes potvrdila, že Severokórejčan, ktorého zabili minulý mesiac na medzinárodnom letisku v metropole Kuala Lumpur, bol jednoznačne Kim Čong-nam, nevlastný brat severokórejského vodcu Kim Čong-una.

"Nebudeme detailne rozoberať, ako sme vykonali identifikáciu," povedal na tlačovej konferencii šéf malajzijskej polície Khalid Abu Bakar. "Telo teraz odovzdáme ministerstvu zdravotníctva, keďže my sme s ním skončili," dodal Bakar. Nespresnil však, akú metódu polícia pri identifikácii obete použila a ani to, či jej pomohli rodinní príslušníci tým, že dodali vzorku DNA. 

Kim Čong-nam zomrel 13. februára po tom, ako mu na medzinárodnom letisku v Kuala Lumpure dve ženy potreli tvár jedom. Podľa malajzijskej polície pri tom použili nervovoparalytickú bojovú látku VX, ktorú OSN klasifikuje ako zbraň hromadného ničenia. 

Z vraždy Kim Čong-nama boli následne obžalované dve ženy, Vietnamka a Indonézanka, ale malajzijská polícia v tejto spojitosti pátra ešte po siedmich Severokórejčanoch. Medzi hľadanými osobami je aj diplomat zo severokórejskej ambasády v Kuala Lumpure. Pchjongjang zároveň popiera, že by bol obeťou incidentu práve Kim Čong-nam. Tvrdí pritom, že ide o celkom inú osobu, a síce Kima Čchola, čo je meno na falošnom pase, na ktorý zavraždený muž cestoval, uviedla agentúra Jonhap. 

Viac o téme: Kim Čong-namKuala Lumpur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu