Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Netanjahu rokoval s Putinom: Obáva sa Iránskych zásahov v Sýrii

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (2)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Abir Sultan, pool via AP)

TEL AVIV - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu by sa počas svojej štvrtkovej návštevy v Moskve chcel stretnúť aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, aby mu tlmočil odmietavý postoj Izraela k pokusom Iránu etablovať sa vojensky v Sýrii.

Netanjahu dnes na zasadnutí svojej vlády uviedol, že Izrael je znepokojený pokusmi Iránu o dosiahnutie svojej stálej vojenskej prítomnosti v Sýrii v podobe pozemných jednotiek i vojenskej flotily. Izrael podľa jeho slov zaznamenal aj množiace sa pokusy o otvorenie frontu proti Izraelu v oblasti Golanských výšin.

Netanjahu uviedol, že Izrael mieni v súvislosti s tým v Rusku vyjadriť svoj rozhodný nesúhlas, pričom vyjadril nádej, že Moskva tento postoj Izraela pochopí.

Irán, pre ktorý je Izrael úhlavným nepriateľom, je spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a na pomoc v boji proti protivládnym a islamistických povstalcom mu poskytol svoje milície napojené na hnutie Hizballáh. Rusko stojí v občianskej vojne v Sýrii tiež na strane vládneho režimu, pripomenula agentúra Reuters.

Benjamin Netanjahu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Abir Sultan, pool via AP)

Izraelskí predstavitelia poukazujú na stále rastúci vplyv Teheránu v tomto regióne. Väčšinovo šiitský Irán tvrdí, že jeho sily sú v Sýrii, aby tam bránili posvätné šiitské svätyne. Avšak velenie štábu iránskych ozbrojených síl vlani v novembri pripustilo, že iránska islamská republika sa v budúcnosti chce snažiť zriadiť v Jemene a Sýrii svoje námorné základne.

Viac o téme: IránSýriaVladimir PutinBenjamin Netanjahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu