Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Rusi spustili výrobu tajného zabijaka: Umelá inteligencia a 30 ton bombovej výzbroje

"Neviditeľný" ruský bombardér PAK DA (Zdroj: Foto: YT/Jozef Gatial)

MOSKVA - Zbraň, aká nemá vo svete obdoby. S jej výrobou začne onedlho po rokoch vývoja Rusko. Pôjde o nový neviditeľný bombardér, ktorý nebude možné zachytiť pomocou radaru. Na prvý let by sa mohol vydať už v roku 2021. V obrovskom arzenáli bude mať tridsať ton bômb a rakety, ktoré bude ovládať umelá inteligencia.

Zbrane by mali mať dolet až sedem tisíc kilometrov. O novom "neviditeľnom" bombardéri informoval portál theaviationist.com, s odvolaním sa na ruské médiá. Nový stroj bude mať označenie PAK DA (Perspektívny letecký komplex - ďalekonosné letectvo) a nahradiť by mal dosluhujúce ruské lietadlá TU-95 a TU 22M3. Nový bombardér ruské letectvo vyvíja už od roku 2013, s jeho nasadením rátali až v roku 2030, no k obmene flotily by mohlo dôjsť už v roku 2021. 

Lietadlo bude mať tvar krídla a vďaka svojej hladkej konštrukcii sa nebude dať zachytiť radarmi. Na rozdiel od amerických strojov X-51 a Falcon HTV-2 nedokáže prekonať rýchlosť zvuku, no na rozdiel od nich unesie oveľa ťažšiu výzbroj. "Nie je možné zostrojiť bombardér nesúci rakety, ktorý bude zároveň neviditeľný a nadzvukový. Tiež to je dôvod, prečo je dôraz kladený práve na stealth prvky. PAK DA ponesie rakety riadené umelou inteligenciou s doletom až 7 000 kilometrov. Takáto strela potom dokáže meniť svoj smer, výšku letu a takisto rýchlosť, aby lepšie unikla z dosahu radaru. Na podobných raketách už pracujeme," uviedol pre ruský denník Rossijskaja Gazeta veliteľ ruského letectva Viktor Bondarev.


Prečítajte si aj:

Rusko predstavilo svoju apokalyptickú zbraň: Super raketa "Satan 2" dokáže zničiť celú krajinu


Okrem toho bude na palube "neviditeľného" lietadla tiež 30 ton klasických bômb. Rusi plánujú vývoj aj ďalších "neviditeľných bombardérov". Po uvedení tejto najnovšej verzie lietadla, by vojenskí konštruktéri chceli rozpracovať už šiestu generáciu týchto strojov. Rusi ju plánujú zaradiť do výroby okolo roku 2050.

Viac o téme: ZbraňRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu