Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Konferencia o právach žien v Bruseli je aj kritikou voči politike Donalda Trumpa

Konferencia Zobraziť galériu (3)
Konferencia "Ona rozhodne" v Bruseli (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

BRUSEL - Podpredseda belgickej vlády a minister pre rozvojovú spoluprácu Alexander De Croo dnes v Bruseli privítal približne 20 ministerských delegácií a zástupcov vyše 40 krajín sveta na medzinárodnej konferencii s názvom "Ona sa rozhodne", ktorá je venovaná ženám a ich sexuálnym a reprodukčným právam.

Na konferencii vystúpia aj komisár EÚ pre rozvoj Neven Mimica, výkonný riaditeľ Populačného fondu OSN (UNFPA) Babatunde Osotimehin, výkonná riaditeľka OSN Ženy Phumzile Mlambová-Ngcuková, námestníčka vysokého komisára OSN pre ľudské práva Kate Gilmorová a zástupkyňa generálnej riaditeľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Flavia Bustreová.

Konferencia sa koná z iniciatívy podpredsedu vlády Belgicka Alexandra De Crooa, jej spoluorganizátormi sú Holandsko, Dánsko a Švédsko. Cieľom dnešného podujatia je vytvoriť základ pre široké hnutie, ktoré sa v nasledujúcich rokoch bude zameriavať na presadzovanie práv dievčat a žien v rámci medzinárodnej agendy a nájsť dostatočnú politickú a finančnú podporu pre túto agendu.

Konferencia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

Okolo 400 predstaviteľov vlád, medzinárodných a mimovládnych organizácií vyjadruje na bruselskej konferencii podporu pre agendu v prospech sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv žien a dievčat. De Croo vo vyhlásení pre médiá priznal, že keď prišiel s touto iniciatívou, nečakal taký veľký záujem krajín a organizácií.

"Nemôžeme akceptovať, že ženám a dievčatám je odmietnutý prístup k informáciám o plánovanom rodičovstve, prevencii proti HIV a že je odopieraná starostlivosť o matku a dieťa. Sexuálne a reprodukčné zdravie a práva sú kľúčovou súčasťou rozvojovej agendy," zdôraznil De Croo.

Zástupcovia viacerých medzinárodných a mimovládnych organizácií a inštitúcií špecializujúcich sa na sexuálne a reprodukčné zdravie a plánovanie rodiny pri tejto príležitosti skritizovali vyhlášku nového prezidenta USA Donalda Trumpa o zrušení finančnej podpory pre organizácie, ktoré sa zaoberajú plánovaním rodiny v preľudnených rozvojových krajinách.

Konferencia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

De Croo pre belgickú televíznu stanicu RTBF uviedol, že Trumpova "čisto ideologická" vyhláška bude mať vplyv na milióny žien na celom svete, najmä na tie regióny, kde sa dievčatá vydávajú ako jedenásťročné a majú v priemere osem detí. "Namiesto toho, aby sme kričali, že je to škandál, spolu s Holandskom a ďalšími štyridsiatimi krajinami sa posnažíme nájsť nové finančné prostriedky, spojiť súkromný sektor a občiansku spoločnosť, aby aj naďalej bolo možné poskytovať základné služby, ktoré môžu zlepšiť život miliónom dievčat a žien na celom svete," vysvetlil De Croo.

Podľa jeho slov znamená Trumpova politika stratu okolo 500 až 600 miliónov dolárov pre túto oblasť a preto chce, aby konferencia v Bruseli vyústila do finančných záväzkov jej účastníkov vo výške najmenej 100 miliónov eur. Belgicko, rovnako ako aj Dánsko a Holandsko, sa zaviazalo poskytnúť na tento účel sumu desať miliónov eur.

Viac o téme: KonferenciaDonald TrumpBruselŽenské práva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu