Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Juncker pred summitom EÚ poslal Tuskovi list o lepšom riadení migrácie

Jean-Claude Juncker
Jean-Claude Juncker (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Týždeň pred summitom EÚ (9.-10.3.) predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker napísal list predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, v ktorom načrtol súbor opatrení v oblasti migrácie. Na týchto opatreniach sa dohodla exekutíva EÚ na jej dnešnom zasadnutí.

V liste, o ktorom informovala médiá tlačová kancelária EK, navrhuje Juncker nové usmernenia týkajúce sa návratovej politiky a aktualizáciu niektorých hlavných pracovných opatrení, ktoré sú súčasťou komplexnej migračnej politiky EÚ. Ide o príspevok exekutívy EÚ k diskusiám o migrácii, ktoré budú viesť národní lídri na budúcotýždňovom zasadnutí Európskej rady v Bruseli.

"Dôveryhodnosť našich akcií v rámci EÚ, na našich hraniciach a v našom riadení migrácie je kľúčová pre vybudovanie vzájomnej dôvery a umožní nám konať spoločne, ak je jeden členský štát vystavený vysokej úrovni migračného tlaku," uviedol Juncker v liste pre Tuska.

Predseda EK zároveň pripomenul, že z rovnakého dôvodu musia inštitúcie EÚ viac a účinnejšie spolupracovať s partnermi z tretích krajín na migračnej agende, ktorá sa zameria na príčiny migračných tokov a na samotné korene tohto javu. Takáto spolupráca podľa Junckera zaistí väčší priestor pre dohodu o spravodlivom a efektívnom azylovom systéme a pre lepšie riadenie migrácie v priestore EÚ.

"Všetky tieto iniciatívy majú spoločné to, že spočívajú na solidarite, vyžadujú si zodpovednosť a že spoločne poskytnú zásadnú zmenu v našej schopnosti riadiť migráciu a spĺňať naše humanitárne záväzky," spresnil Juncker.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerDonald TuskEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu