Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Polícia v Nemecku vykonala viaceré razie: Išlo o súvislosť s útokom v Berlíne

Anis Amri
Anis Amri (Zdroj: SITA/AP Photo)

BERLÍN - Nemecká polícia vykonala dnes ráno v Berlíne sériu zásahov v lokalitách súvisiacich so združením, ktoré prevádzkovalo mešitu navštevovanú teroristom Anisom Amrim. Na akcii sa zúčastnilo 460 policajtov.

Zásahy sa uskutočnili v 24 samostatných nehnuteľnostiach na území Berlína a začali sa o 06.00 h. Išlo o viacero bytov, priestory dvoch spoločností, ako aj šesť väzenských ciel v dvoch zariadeniach na výkon trestu. Združenie Fussilet minulý týždeň ukončilo prevádzku svojej mešity, resp. modlitebne situovanej v bytovej jednotke. Podľa vyšetrovateľov bola táto modlitebňa miestom, kde sa stretávali extrémisti a vyberali peňažné príspevky na podporu teroristických útokov v Sýrii. Berlínske úrady zvažovali zákaz združenia Fussilet už od roku 2015.

Amri navštívil danú modlitebňu mnoho ráz vrátane 19. decembra 2016, keď vykonal teroristický útok v Berlíne. Amri sa zmocnil poľského kamiónu, ktorého vodiča zavraždil, a následne vozidlom zámerne vrazil do davu ľudí na jednom z vianočných trhov v blízkosti Pamätného kostola cisára Viliama na námestí Breitscheidplatz, čím spôsobil smrť 11 chodcov a 56 osobám privodil zranenia rôzneho stupňa.

Po útoku sa Amri niekoľko dní pohyboval po západnej Európe, až kým ho 23. decembra v talianskom meste Miláno pri rutinnej kontrole nezastrelila polícia. Dvadsaťštyriročný Tunisan používal celkovo 14 rôznych identít. Po príchode do Talianska v roku 2011 ako uchádzač o azyl strávil štyri roky vo väzení za rôzne trestné činy.

Viac o téme: Polícia RazieNemeckoAnis Amri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu