Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Le Penová v prieskumoch dlhodobo vyhráva: Na obranu chce vynaložiť toľko ako USA

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Nezávislú zahraničnú politiku a schopnosť samostatne si zabezpečiť obranu krajiny v prípade zvolenia do prezidentského úradu dnes sľúbila Marine Le Penová. Líderke Národného frontu (FN) prieskumy dlhodobo prisudzujú víťazstvo v prvom kole volieb.

Podľa Le Penovej by sa o francúzskej zahraničnej politike malo rozhodovať "v Paríži" a nie u akéhokoľvek spojenca alebo na základe nejakej zmluvy. Informovala o tom agentúra DPA. Líderka FN opakovane navrhovala odchod Francúzska z eurozóny a v prípade víťazstva vo voľbách chce vyhlásiť referendum o členstve v Európskej únii.

Le Penová tiež mieni odmietnuť obchodnú dohodu CETA s Kanadou, ktorú minulý týždeň ratifikoval Európsky parlament. Rovnako je proti prípadnému členstvu Turecka v EÚ. V oblasti obrany presadzuje samostatnosť a nezávislosť. Výdavky na obranu navrhuje zvýšiť až na tri percentá HDP. Toľko v súčasnosti z členských štátov NATO na obranu vynakladajú len USA. Hoci sondáže pasujú Le Penovú do roly víťazky aprílového prvého kola prezidentských volieb, v druhom kole by zrejme pohorela nezávisle na súperovi.

Viac o téme: Marine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu