Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Z Le Penovej nie sú všetci nadšení: Veľvyslanec v Japonsku vyslovil kritiku

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Francúzsky veľvyslanec v Japonsku Thierry Dana dnes oznámil, že ako diplomat by nechcel slúžiť krajne pravicovej političke Marine Le Penovej, keby vyhrala prezidentské voľby.

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že Dana je jedným z prvých francúzskych diplomatov, ktorí predniesli takéto otvorené vyhlásenie. "Ak súčasné prvky francúzskej tragédie povedú k jej zvoleniu, tak opustím všetky svoje diplomatické funkcie," povedal veľvyslanec v rozhovore pre denník Le Monde, ktorý bude zverejnený vo štvrtok.

Diplomat v rozhovore vyčíta šéfke Národného frontu, že chce z veľkolepého a veľkorysého Francúzska urobiť "malý dvorček" a že namiesto kreatívnych vízií ponúka zatuchnuté predstavy. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že Le Penová sa stane víťazkou prvého kola prezidentských volieb stanoveného na 23. apríla. V druhom kole, 7. mája, prieskumy rátajú s víťazstvom jej protikandidáta, súčasná volebná kampaň vo Francúzsku je však plná nečakaných zvratov a odhalení a konečný výsledok volieb je veľmi neistý.

Viac o téme: Marine Le PenováThierry Dana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu