Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzska polícia vyšetruje Le Penovej blízku spolupracovníčku pre spreneveru

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

BRUSEL/PARÍŽ – Francúzska polícia obvinila blízku stranícku spolupracovníčku Marine Le Penovej Catherine Grisetovú zo sprenevery. Obvinenie zaznelo po stredajšom výsluchu súvisiacom s podozrením, že ju Le Penová nelegálne zamestnávala ako svoju poslaneckú asistentku v Európskom parlamente (EP).

Podozrivých poslaneckých asistentov europoslankyne, líderky Národného frontu (FN) Marine Le Penovej, v stredu vypočúvala polícia. Grisetová bola oficiálne poslaneckou asistentkou Le Penovej, ale v skutočnosti mala vykonávať prácu v sídle FN v Paríži. Grisetová sa na pozícii asistentky mala zarobiť 300.000 eur. Po stredajšom výsluchu ju začne vyšetrovať polícia pre obvinenie zo sprenevery, informoval v stredu francúzsky spravodajský server France24.

Na výsluchu bol aj druhý podozrivý poslanecký asistent Thierry Legier, osobný strážca francúzskej europoslankyne. Toho polícia po výsluchu prepustila bez obvinení. Z európskych peňazí mal dostať približne 40.000 eur. Podľa Európskeho úradu na boj proti podvodom (OLAF) europoslankyňa obom vyplatila dovedna 339.000 eur a túto nelegálne vyplatenú sumu by mala vrátiť. Hrozia jej zrážky z platu a poslaneckých príplatkov.

Samotná Le Penová vinu odmieta a podala žalobu na generálneho tajomníka EP Klausa Welleho, ako aj na šéfa úradu OLAF a jeho hlavnú vyšetrovateľku. Túto trojicu Le Penová obviňuje z falšovania dôkazov a vedenia politicky motivovaného vyšetrovania, na ktoré ich mal nabádať bývalý predseda europarlamentu a hlasný kritik francúzskej prezidentskej kandidátky Martin Schulz.

Le Penová kandiduje v blížiacich sa francúzskych prezidentských voľbách a v prieskumoch jej vyjadruje podporu viac ako štvrtina opýtaných. V aprílovom prvom kole volieb ju prieskumy pasujú do roly víťazky; v druhom by - nezávisle na tom, kto by bol jej súperom - zrejme utrpela prehru. Škandál s údajným fiktívnym zamestnávaním poslaneckých asistentov má aj pravicový prezidentský kandidát Francois Fillon, ktorému robili poslaneckých asistentov manželka a jeho dve deti.

Viac o téme: SpreneveraFrancúzskoMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu