Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Sýria je zmätená z politiky USA: Takéto prímerie nemôže vydržať dlho

Staffan de Mistura
Staffan de Mistura (Zdroj: SITA/AP)

MNÍCHOV - Pokračujúce boje v Sýrii komplikujú podľa osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu nové kolo mierových rokovaní, ktoré sa má pod záštitou OSN začať 23. februára v Ženeve a malo by sa zaoberať vytvorením prechodnej vlády, novou ústavou a voľbami. Z tohto dôvodu podporuje rozhovory, ktoré sa tento týždeň konali v kazašskej Astane, hoci nepriniesli žiaden zásadný pokrok.

"Ak nám to prinesie životaschopné prímerie, bude to len na prospech dialógu v Ženeve," povedal dnes De Mistura v Mníchove počas záverečného dňa medzinárodnej bezpečnostnej konferencie. De Misturovi chýba v otázke Sýrie jasná stratégia Spojených štátov. "Kde sú v tom všetkom USA? Nepoviem vám, pretože to neviem," uviedol vyslanec OSN.

De Mistura varoval USA pred čisto vojenským riešením situácie v Sýrii. Washington si podľa neho musí položiť otázku, či chce proti extrémistom z Daeš len bojovať, alebo ich naozaj zlikvidovať. Predchádzajúce vojny ukázali, že extrémisti pokračujú vo svojom boji, ak sa nenájde politické riešenie, zahŕňajúce hlavné spoločenské skupiny v danej krajine.

"Aj prímerie, ktoré má dvoch garantov, nemôže vydržať príliš dlho, pokiaľ neexistuje politický horizont," povedal narážajúc na krehký pokoj zbraní sprostredkovaný vlani v decembri Ruskom a Tureckom. Demokrat Baracka Obama, predchodca súčasného  republikánskeho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, trval na tom, že sýrsky prezident Bašár Asad sa musí vzdať moci, s čím však nesúhlasí Rusko podporujúce sýrskeho vodcu.

V rovnakom čase sa Trump vyslovil za užšiu spoluprácu s Moskvou v boji proti Daeš v Sýrii a Iraku, ale otázku budúceho Asadovho osudu nechal otvorenú. V uplynulých dňoch sa objavili úvahy, že USA by mohli do Sýrie vyslať viac elitných jednotiek, či dokonca pozemné jednotky. Zatiaľ tam pôsobí len malý počet príslušníkov amerických špeciálnych síl.

Viac o téme: SýriaDaešStaffan de Mistura
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu