Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zabili páchateľa z berlínskych vianočných trhov, ocenenia sa nedočkali: Nevyznamenanie kvôli tomuto!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Dvaja talianski policajti, ktorí pred vianočnými sviatkami zastrelili pri Miláne páchateľa útoku kamiónom na jeden z berlínskych vianočných trhov, zrejme nedostanú zvažované vysoké nemecké štátne vyznamenanie. Pri preverovaní aktivít oboch mužov zákona, ktorých preventívne prevelili z miesta prestrelky, sa totiž zistili ich sympatie k neofašistom. Vyplýva to z informácií, ktoré v uplynulých dňoch zverejnili médiá v nemecky hovoriacich krajinách i v Taliansku.

Pri preverovaní aktivít oboch mužov zákona, ktorých preventívne prevelili z miesta prestrelky, sa totiž zistili ich sympatie k neofašistom. Vyplýva to z informácií, ktoré v uplynulých dňoch zverejnili médiá v nemecky hovoriacich krajinách i v Taliansku. 

Jeden z policajtov, Luca Scata (29), ktorý Tunisana zlikvidoval, zverejnil na jednej zo sociálnych sietí fotografiu, na ktorej hajluje, ale aj fotografiu bývalého talianskeho diktátora Benita Mussoliniho a prejavy ľútosti vo výročný deň jeho úmrtia. Druhý člen policajnej patroly Christian Movio (36) na sociálnej sieti zase prejavil svoje nadšenie z fľašky obľúbeného nealkoholického nápoja s nápisom Adolf. Úvahy v Berlíne, kde sa dokonca zvažovalo udelenie Spolkového kríža za zásluhy, tak podľa informácií denníka Bild už patria minulosti.

Talianska pravica, ale aj tamojšie policajné odbory však takéto rozhodnutie Berlína prijali s nevôľou. Hovorca odborov hovoril o "germánskej arogancii", predstavitelia strán na pravej strane politického spektra zasa o pranierovaní dvoch policajtov, ktorí zneškodnili teroristu na úteku. Ich zásah v Sesto San Giovanni pri Miláne predtým vysoko ocenili aj najvyšší talianski činitelia. 

Viac o téme: Neofašistaútok Berlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu