Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Filipíny a Taiwan pocítili otrasy: Silné zemetrasenie si zatiaľ vyžiadalo štyri obete

Filipíny postihla prírodná katastrofa Zobraziť galériu (3)
Filipíny postihla prírodná katastrofa (Zdroj: SITA)

SURIGAO - Silné zemetrasenie, ktoré v piatok zasiahlo južné Filipíny, si vyžiadalo životy najmenej štyroch ľudí. Ďalších vyše 120 osôb utrpelo zranenia.

Miesto vzniku zemetrasenia s magnitúdou 6,5 určili filipínski seizmológovia v pomerne malej, 11-kilometrovej hĺbke, približne 14 kilometrov severozápadne od mesta Surigao v provincii Suriago del Norte. Po zemetrasení zaznamenali ešte najmenej sto dotrasov.

Otrasy spôsobili škody na budovách i výpadok v dodávkach elektrickej energie, informovali dnes miestne úrady. V meste Surigao museli dočasne zastaviť dopravu na miestnom letisku, a to kvôli prasklinám na letiskovej ploche.

Filipíny ležia v tzv. Ohnivom kruhu, čo je zóna častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje základňu Tichého oceánu.

Zemetrasenie na Taiwane, hlásia štyroch zranených

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri dnešnom zemetrasení na juhu Taiwanu, informovali miestne úrady. Zemetrasenie s magnitúdou 5,6 zasiahlo oblasť neďaleko prímorského mesta Tchaj-nan. Podľa taiwanských médií sa na krátko ocitlo bez elektriny približne 50.000 domácností.

Vlani vo februári zasiahlo mesto Tchaj-nan zemetrasenie s magnitúdou 6,4. Pri zrútení 16-poschodového domu zahynulo 115 ľudí. Súd poslal v novembri do väzenia za nedbalosť päť ľudí, ktorí sa podieľali na nekvalitnej stavbe bytového komplexu. Otrasy s magnitúdou 7,6 v strednej časti Taiwanu si v roku 1999 vyžiadali životy vyše 2300 ľudí

Viac o téme: Zemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu