Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prírodná apokalypsa na brehoch Nového Zélandu: Stovky veľrýb bezmocne uhynuli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Senthil Arumugam)

WELLINGTON - Stovky veľrýb uviazli na brehu novozélandského Južného ostrova a uhynuli. Vyše sto ďalších, ktoré sú ešte nažive, sa záchranári pokúšali dostať späť do mora. Podľa záchranárskej organizácie Project Jonah na odľahlej pláži Farewell Spit uviazlo vo štvrtok 416 guľohlavcov, pričom 75 percent z nich v priebehu noci uhynulo.

Záchranári v spolupráci s rezortom životného prostredia vyzvali dobrovoľníkov, aby prišli pomôcť pri navrátení preživších veľrýb do mora. Ide o jeden z najtragickejších incidentov svojho druhu na Novom Zélande za uplynulé roky.

Guľôhlavec čierny
Zobraziť galériu (2)
Guľôhlavec čierny  (Zdroj: SITA/AP Photo/Senthil Arumugam)

Vo februári 2015 uviazlo na brehu v približne rovnakej oblasti takmer 200 guľohlavcov, podarilo sa zachrániť 60 z nich. Podľa zmienenej ochranárskej organizácie sa historicky najrozsiahlejšie zaznamenané uviaznutie veľrýb na pláži udialo v roku 1918, keď na Chathamových ostrovoch, ktoré patria Novému Zélandu, uviazlo na plytčine zhruba 1000 guľohlavcov.

Guľohlavec je v tomto smere najzraniteľnejšou veľrybou, keďže sa presúva vo veľkých húfoch. Vedci stále nepoznajú uspokojivú odpoveď na to, prečo tieto morské cicavce často končia na súši. Predpokladá sa však, že v tom zohráva úlohu viacero nepriaznivých faktorov - od chorôb po extrémne počasie.

Viac o téme: Guľohlavec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu