Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhadná smrť stoviek detí: Zjedli toto ovocie a lekári im už nedokázali pomôcť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

DILLÍ - Záhadná smrť stoviek indických detí, ktorú v posledných dvoch desaťročiach neboli schopní vysvetliť lekári v severnej Indii, súvisí s konzumáciou ovocia liči. Tvrdí to nový výskum amerických a indických vedcov, podľa ktorých sa deťom stalo osudným, že tieto plody jedli vo veľkom na lačno. Napísal o tom spravodajský web televízie BBC.

VIDEO Ruska (32) chcela dostať kočík s dcérkou do paneláku: Sekunda a takmer zomrela

Lekári v severoindickom štáte Bihár riešili každý rok prípady až niekoľkých stoviek detí, ktoré trpeli náhlymi kŕčmi a stratou vedomia. Približne polovica z nich, podľa odhadov úradov viac ako stovka ročne, napriek snahe bezradných doktorov zomrela.

Výskum zverejnený v lekárskom časopise The Lancet dospel k záveru, že fatálne zlyhanie organizmu spôsobili plody stromov, ktoré deti zbierali zo zeme. Liči obsahuje toxín zvaný hypoglycín, ktorý oslabuje schopnosť tela produkovať potrebnú glukózu. Pretože vo väčšine prípadov deti jedli liči hneď ráno na zahnanie hladu, bez toho aby mali pred spaním akúkoľvek večeru, ich hladina cukru v krvi bola pred konzumáciou ovocia už dosť nízka.

U niektorých detí potom nastala hypoglykemická kóma, ktorá hrozí diabetikom, a ak lekár ihneď správne nezasiahol, zomreli.

Vedci svoju hypotézu skúmali na vzorke pacientov z roku 2014. V rovnakom čase rozhlásili úrady medzi rodičmi v postihnutej oblasti štátu Bihár, aby sa snažili dávať deťom pravidelnú stravu i večer a aby obmedzili množstvo liči, ktoré dieťa zje. Počet prípadov potom klesol na niekoľko desiatok ročne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu