Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výbory v USA schválili troch Trupových ministrov: Proti boli len demokrati

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Výbor pre súdnictvo amerického Senátu schválil dnes do funkcie ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, nominanta nového prezidenta Donalda Trumpa.

Za Sessionsa hlasovalo vo výbore všetkých 11 senátorov za Republikánsku stranu, deviati demokrati boli proti. Vzhľadom na hlasovanie v senátnom výbore je podľa agentúry AP pravdepodobné, že Sessionsa potvrdí vo funkcii aj celý Senát, v ktorom majú republikáni väčšinu.

Republikáni vo výbore vyjadrili Sessionsovi plnú podporu, argumentujúc, že bude ctiť zákon a v prípade potreby bude konať nezávisle od prezidenta Donalda Trumpa. Naopak, demokrati vyjadrili pochybnosti o tom, že Sessions bude schopný Trumpovi odporovať, pretože počas prezidentskej kampane patril medzi jeho prvých a najnekompromisnejších obhajcov.

Výbor pre financie amerického Senátu odsúhlasil dnes ďalších dvoch kandidátov na ministerské posty vo vláde prezidenta Donalda Trumpa. Republikánski senátori vo výbore súhlasili s nomináciou Toma Pricea na funkciu ministra zdravotníctva a tiež s nomináciou Stevea Mnuchina na post ministra financií.

Hlasovanie o dvojici kandidátov malo pôvodne prebehnúť už v utorok, po bojkote zo strany demokratických senátorov sa však odložilo na neurčito. Demokrati tvrdili, že o oboch kandidátoch potrebujú mať pred hlasovaním viac informácií, pričom sa odvolávali na rôzne kontroverzné správy ohľadne ich finančného pozadia, ktoré zverejnilo viacero amerických médií.

Republikánski senátori, ktorí majú vo výbore väčšinu, sa však dnes dohodli na dočasnom zrušení pravidla, na základe ktorého musí byť na hlasovaní prítomný minimálne jeden demokrat. Následne oboch kandidátov odobrili sami, a to pomerom hlasov 14:0, čím ich posunuli na schválenie celému Senátu.

Tom Price je ortopedickým chirurgom a šesťnásobným kongresmanom za štát Georgia a podobne ako Trump je ostrým kritikom reformy zdravotníctva demokratického prezidenta Baracka Obamu. Steve Mnuchin bol bankárom a finančným šéfom Trumpovho volebného tímu.

Americký Senát schválil dnes na post ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona, nominanta amerického prezidenta Donalda Trumpa, a to pomerom hlasov 56:43. Tillerson ešte pred hlasovaním v senátnom výbore, ktoré tomu dnešnému predchádzalo, čelil kritike možných konfliktov záujmov zo strany demokratov, a dokonca aj viacerých popredných republikánov vzhľadom na svoje blízke vzťahy s ruskými činiteľmi.

Tillerson bol dlhoročným výkonným riaditeľom ropnej a plynárenskej spoločnosti ExxonMobil, pričom z tejto pozície sa vyslovoval proti sankciám Spojených štátov voči Moskve v dôsledku anektovania Krymského polostrova z roku 2014. Pre tieto sankčné opatrenia totiž prišiel jeho energetický gigant o stovky miliónov dolárov.

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu