Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico sa dostal na titulku webu svetoznámeho denníka: Trump vraj vyhral aj vďaka nemu!

Robert Fico a Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Donald Trump (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Učiteľ Fico. Trumpova rétorika ohľadom utečencov, moslimov a prisťahovalcov v Amerike poburuje odbornú verejnosť. Odkiaľ sa inšpiroval? Z Európy. A niečo pochytil aj od slovenského premiéra. V čom ho Fico inšpiroval a akú taktiku americký prezident od neho pochytil?

Noviny Washington Post (WaPo) píšu, že Trump sa inšpiroval aj Robertom Ficom. Medzi iné zdroje Trumpovej politiky sem patrí francúzska kandidátka na prezidenta Marine Le Penová, maďarský premiér Viktor Orbán. V úvodnej koláži článku je Trump, Le Penová, Orbán a Fico s nápisom "spolucestujúci".

Fico sa dostal na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: repro foto Washington Post)

Už v piatok podpísal americký prezident zákon, ktorý zakazuje vstup utečencom a občanom siedmych väčšinou moslimsky obývaných krajín dočasný zákaz vstupu na americkú pôdu. To skritizovali už aj republikáni, teda členovia strany, za ktorú Trump kandidoval.

„Trumpa spojil s tvrdými, populistickými a antiprisťahovaleckými politikmi v Európe podobný typ nahnevaného kultúrneho nacionalizmu a odmietanie voľného obchodu, medzinárodných inštitúcií a ostatných výdobytkov liberálneho globálneho poriadku,“ píše autor WaPo s tým, že nikde sa vplyv krajnej pravice neprejavil tak, ako v otázke blokovať desiatok tisíc utečencov v príchode na Západ.

Populisti všetkých krajín...spojte sa

Rovnakú rétoriku používajú aj Marine Le Penová, Viktor Orbán či holandský politik Geert Wilders a Robert Fico. Slovenský premiér vyhlásil v polovici minulého roka, že si neželá, aby na Slovensku vznikla ucelená moslimská komunita. Doslova povedal, že si neželá na Slovensku „ucelenú islamskú komunitu“. „Ja nechcem, aby tu bolo niekoľko desiatok tisíc moslimov, ktorí si postupne budú presadzovať svoje veci.“ Tiež vyhlásil, že „islam nemá priestor na Slovensku.“

Robert Fico
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Náboženský kľúč

Hlavná inšpirácia od slovenského premiéra by však mala pochádzať z rozdeľovania medzi kresťanskými a moslimskými utečencami. Už v roku 2015 totiž Fico vyhlásil, že z utečencov by privítal iba kresťanov. A práve toto sú výroky, ktorými sa podľa Washington Post mohol inšpirovať Trump.

Varovanie pred populistami

Aj keď sa Trump obhajoval, že jeho zákaz vstupu niektorých moslimov do krajiny bol Obamov nápad. To sa však rýchlo ukázalo ako nepravda. Na margo európskych populistov článok varuje, že politici v strede by sa mali mať na pozore pred nimi. „Trumpovi spolucestujúci z Európy – kde patria euroskeptici, islamofóbovia, rusofili a neonacisti – sú zdrojom vážneho znepokojenia medzi európskym establišmentom,“ píše WaPo.

Viac o téme: PopulizmusRobert FicoDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu