Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Reakcia známej firmy na Trumpove kroky: Prisľúbili zamestnať tisíce utečencov

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americká firma Starbucks, najväčší obchodný reťazec kaviarní na svete, oznámila plán, že v najbližších piatich rokoch mieni v rôznych častiach sveta zamestnať 10.000 ľudí utekajúcich pred vojnou, násilím, prenasledovaním alebo diskrimináciou. Ide o reakciu firmy na kroky nového prezidenta USA Donalda Trumpa v oblasti imigračnej politiky.

Výkonný riaditeľ firmy Starbucks Howard Schultz v otvorenom liste svojim zamestnancom napísal, že príslušné Trumpovo nariadenie uňho vyvoláva znepokojenie, smútok, ale aj rozhodnutie konať.  "Žijeme v bezprecedentnej dobe, v období, keď je spochybnený prísľub amerického sna," uvádza sa v liste. Otvoreným listom chce dať Schultz súčasne najavo, že Starbucks "nebude stáť bokom a mlčať" v čase, keď s každým ďalším krokom novej administratívy USA narastá neistota.

Schultz dodal, že je v kontakte so zamestnancami, ktorých sa týkajú reštrikcie na vstup na územie USA, ako aj preverovanie osôb pochádzajúcich zo siedmich moslimských krajín - Sýrie, Líbye, Sudánu, Iránu, Iraku, Somálska a Jemenu -, vyplývajúce z Trumpovho nedávneho výnosu. Starbucks pôsobí v 75 krajinách sveta, kde má viac ako 25.000 kaviarní, dodala dnes spravodajská stanica BBC.

Nariadenie prezidenta Trumpa zakazujúce občanom siedmich krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom vstup na územie USA kritizoval v uplynulých dňoch aj americký technologický sektor. Šéfovia koncernov, ktoré sídlia prevažne v kalifornskom Silicon Valley a zamestnávajú mnoho pracovníkov z moslimských krajín, ho označili za nemorálne.

Trumpovo volebné víťazstvo technologické firmy prekvapilo. Mnohé počítali s tým, že do Bieleho domu sa dostane jeho vyzývateľka Hillary Clintonová z tábora demokratov, ktorí si so spoločnosťami v Silicon Valley lepšie rozumejú.

Saudská Arábia podporila Trumpov návrh na vytvorenie bezpečných zón

Saudskoarabský kráľ Salmán podporil plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na vytvorenie bezpečných zón v Sýrii a Jemene v snahe chrániť takto utečencov. Telefonát oboch štátnikov sa uskutočnil v nedeľu a podľa Bieleho domu trval viac ako hodinu. Salmán a Trump počas rozhovoru zhodne konštatovali dôležitosť porážky džihádistov z extrémistickej organizácie Daeš. Blízkovýchodný panovník podľa komuniké Bieleho domu podporil aj ďalšie Trumpove návrhy, ktoré sa týkali utečencov a osôb presídlených v dôsledku ozbrojených konfliktov.

Telefonický rozhovor sa uskutočnil krátko po tom, ako Trump zaviedol v piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov, ako aj počtov prijímaných osôb. Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.Tieto opatrenia však neboli témou telefonátu; Saudskej Arábie sa totiž žiadne z nich netýka.

Viac o téme: UtečenciDonald TrumpStarbucks
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu