Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trump svojím nariadením zavaril aj aerolinkám: Na zozname zakázaných krajín však niečo nesedí

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Nariadenie amerického prezidenta Donalda Trumpa dočasne zakázať vstup do krajiny občanom siedmich afrických a blízkovýchodných krajín letecký priemysel zaskočilo. Vstúpiť do USA tak nemohli posádky leteckých spoločností z týchto krajín, informovalo v e-mailom zaslanom vyhlásenie Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA), ktoré dnes citovala agentúra Reuters.

Americké aerolinky začali po piatkovom vydaní Trumpovho nariadenia z letov do USA vylučovať občanov Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu, ktorých vstup do USA prezident dočasne zakázal. Nariadenie sa však vzťahuje aj na posádky lietadiel a niektoré letecké spoločnosti budú mať problémy s výberom leteckého personálu pre lety do USA, uviedla IATA. Aerolinkám tiež hrozia obchodné straty. Napríklad v roku 2015 Spojené štáty navštívilo 35 000 ľudí z Iránu.

"Väčšina tohto najnovšieho vývoja sa odohrala cez víkend, kedy bol navyše podporný tím IATA na služobnej ceste. Bohužiaľ tak naša reakcia bola pomalšia, než by sme chceli," uviedla IATA. "Ešte treba zodpovedať niekoľko otázok."

Nariadenie prezidenta Trumpa zakazuje na dobu 90 dní vstup do USA držiteľom pasov zo siedmich spomínaných krajín. IATA bola informovaná, že občania s trvalým povolením na pobyt v USA, teda držitelia zelených kariet z týchto krajín, budú zo zákazu vylúčení.

Ovšem oficiálny činiteľ Trumpovej vlády novinárom povedal, že držitelia zelených kariet z daných krajín musia kontaktovať americký konzulát a zistiť, či sa môžu vrátiť. To k zmätku leteckých spoločností len prispelo.

Trump, ktorý zároveň dočasne pozastavil proces prijímania imigrantov do USA, plánuje obmedzenie uvoľnenie až po sprísnení previerok potenciálnych prisťahovalcov z krajín, ktoré Washington považuje za rizikové vzhľadom na terorizmus. Prezident v sobotu vyhlásil, že jeho krok funguje a nie je namierený proti moslimom.

Médiá v USA: Trump nemá na zozname Saudskú Arábiu, lebo tam podniká

Americký prezident Donald Trump zakázal vstup do USA občanom viacerých moslimských krajín a odôvodnil to bojom proti terorizmu. Na zoznam týchto krajín však nedal tie, odkiaľ pochádzali teroristi, ktorí spáchali útoky z 11. septembra 2001. Viaceré americké médiá si všimli, že Trump v týchto krajinách podniká. 

"Nariaďujem nové lustrovanie, aby sme udržali radikálnych islamských teroristov mimo Spojené štáty. Nechceme ich tu. Chceme sa ubezpečiť, že nepustíme do našej krajiny tie isté hrozby, s ktorými naši vojaci bojujú v zámorí," vyhlásil Trump po tom, ako na 120 dní pozastavil prijímanie utečencov a na 90 dní zakázal občanom siedmich krajín – Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu – vstup do Spojených štátov  

Americké médiá však pripomínajú, že tieto krajiny sú síce napojené na terorizmus, ale žiadny odtiaľ pochádzajúci extrémista nevykonal počas uplynulých 20 rokov v Spojených štátoch útok so smrtiacimi následkami. Zároveň uvádzajú, že Trump nemá v nijakej z týchto krajín obchodné záujmy. Naopak tie krajiny, z ktorých teroristi pochádzajú, na zozname nie sú. Trump zároveň v týchto krajinách podniká.  Teroristi, ktorí spáchali útoky 11. septembra 2001, pochádzali zo Saudskej Arábie, Egypta, Libanonu a Spojených arabských emirátov. 

"Stavia nehnuteľnosti v Dubaji a založil firmy v Egypte a v Saudskej Arábii. V Spojených arabských emirátoch má napríklad luxusné golfové ihrisko," uviedla rozhlasová stanica NPR.  "Z Trumpovho zákazu vstupu pre moslimov sú vyňaté krajiny napojené na jeho obchody," napísal denník New York Daily News. Túto skutočnosť si všimla aj televízna stanica Bloomberg.

Denník Washington Post napísal, že "krajiny, v ktorých Trump podniká, nie sú zasiahnuté novými cestovnými obmedzeniami. Na zozname nie je niekoľko väčšinovo moslimských krajín, kde je aktívna Trump Organization a ktoré majú problémom s terorizmom. Trump teraz čelí otázkam o tom, či nové pravidlá navrhol aspoň čiastočne s ohľadom na vlastný biznis".

"Človek by si myslel, že Egypt a Saudská Arábia, krajiny, z ktorých pochádzali takmer všetci únoscovia lietadiel z 11. septembra a v súčasnosti sú známe tým, že podporujú Daeš a iných teroristov, čo je prípad Saudskej Arábie, a čelia najmä pre vládne represie vážnym teroristickým útokom na vlastnej pôde, čo je prípad Egypta – budú zahrnuté v Trumpovej prekrútenej analýze potenciálnych zdrojov terorizmu. Ale nie, tieto krajiny boli ignorované. Konflikt záujmov? Nie, len náhoda," napísala Phyllis Bennisová z Inštitútu pre politické štúdie, autorka viacerých kníh a bývalá poradkyňa OSN pre Blízky východ.

Podobne sa vyjadrili aj viacerí komentátori televízie CNN, ktorí zároveň pripomenuli, že na zozname krajín chýbajú aj Afganistan a Pakistan, odkiaľ pochádzali alebo na ktoré boli napojení strojcovia nedávnych útokov v amerických mestách San Bernardino a Orlando.   

Trumpovo nariadenie nespomína ani Turecko, ktoré v uplynulých mesiacoch zažilo niekoľko teroristických útokov a ministerstvo zahraničných vecí USA vydalo pre Američanov cestujúcich do Turecka bezpečnostné varovanie. Viaceré médiá spomenuli, že meno Donalda Trumpa sa vyníma na dvoch luxusných mrakodrapoch v Istanbule a nábytok s jeho značkou vyrába turecká firma. 

"Na zozname krajín je niečo chaotické. Nie sú na ňom Saudská Arábia a Egypt, odkiaľ pochádzajú zakladatelia al-Káidy a mnohých ďalších džihádistických skupín. Nie sú na ňom ani Pakistan a Afganistan, kde pretrvávajúci extrémizmus a desaťročia vojen vyprodukovali militantov, ktorí sa dostali aj do Spojených štátov. Zoznam sa nápadne vyhýba moslimským krajinám, kde má pán Trump veľké obchodné aktivity," píše denník The New York Times.

Trumpovo rozhodnutie vyvolalo rozruch nielen v médiách. Federálna sudkyňa v New Yorku už pozastavila implementáciu zákazu vstupu pre tých, ktorí už sú na ceste alebo už doleteli do Spojených štátov a majú platné víza. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Technologickému sektoru sa nepáči Trumpovo obmedzujúce nariadenie

Americký technológický sektor kritizoval nariadenie prezidenta Donalda Trumpa zakazujúce občanom siedmich krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom vstup na územie USA. Šéfovia koncernov, ktoré sídlia prevažne v kalifornskom v Silicon Valley a zamestnávajú mnoho pracovníkov z moslimských krajín, ho označili za nemorálne.

Šéf firmy Apple Tim Cook v liste svojim zamestnancom napísal, že prezidentské nariadenie "nie je v súlade s politikou, ktorú podporujeme". Prisľúbil pomoc zamestnancom, ktorých sa obmedzenie týka a informoval, že jeho firma sa už obrátila na Trumpa a vysvetlila mu negatívne dopady jeho rozhodnutia. Riaditeľ spoločnosti Netflix Reed Hastings konštatoval, že USA majú za sebou "smutný týždeň". Podľa neho nastal čas dať sa dokopy a chrániť americké hodnoty. Šéf Googlu Sundar Pichar oznámil, že dočasný zákaz vstupu sa týka viac ako 100 jeho zamestnancov. Trumpovi vyčítal kladenie prekážok veľkým talentom, ktoré chcú prísť do Spojených štátov.

Podľa hlavného právnika spoločnosti Microsoft Brada Smitha jeho firma verí imigračnému systému, vďaka ktorému prichádzajú do krajiny kvalifikovaní pracovníci. "Tento zákaz má dôsledky pre mnoho nevinných ľudí," uviedol Travis Kalanick, riaditeľ firmy Uber. Spoločnosť podľa neho odškodní všetkých zamestnancov, pochádzajúcich zo siedmich moslimských krajín a dočasne sa nemôžu vrátiť do USA.

Volebné víťazstvo Trumpa technologické firmy prekvapilo. Mnohé počítali s tým, že do Bieleho domu sa dostane jeho vyzývateľka Hillary Clintonová z tábora demokratov, ktorí si so spoločnosťami v Silicon Valley lepšie rozumejú. 

Viac o téme: Donald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu