Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trump a Putin plánujú rozhovor: Potvrdil to Kremeľ, oznámili aj dátum

Donald Trump a Vladimir Putin
Donald Trump a Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Telefonický rozhovor medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom a jeho americkým partnerom Donaldom Trumpom je naplánovaný na sobotu 28. januára. Pre agentúru TASS to potvrdil dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Televízia CNN s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy nového prezidenta USA predtým uviedla, že Putin a Trump by sa mali v sobotu telefonicky spojiť. Pôjde tak o ich prvú konverzáciu od Trumpovho nástupu do úradu.

CNN pripomenula, že nový americký prezident sľúbil zlepšenie vzťahov s Ruskom. Vyhlásil, že zruší sankcie, ktoré na Rusko uvalila administratíva exprezidenta Baracka Obamu, ak Moskva pomôže USA v boji proti teroristom.

Putin vo svojom novoročnom príhovore vyjadril nádej, že Rusko a USA budú schopné "dostať svoje vzájomné pôsobenie na medzinárodnej scéne na úplne novú úroveň". Podľa šéfa Kremľa sú "vzťahy medzi Ruskom a USA dôležitým faktorom pri zabezpečovaní stability a bezpečnosti v modernom svete".

S Trumpom by mala telefonovať aj Merkelová

Nemecká kancelárka Angela Merkelová by mala túto sobotu telefonicky hovoriť s novým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ich rozhovor by sa mal sústrediť na problematiku Ruska. Agentúru Reuters o tom informoval dobre oboznámený zdroj.

Zdroj neuviedol, či predmetom rokovania bude aj zrušenie sankcií, uvalených Západom na Rusko v reakcii na jeho zasahovanie do vývoja na Ukrajine. Túto tému ako možnú pripúšťali správy z USA, ktoré sa objavili v noci nadnes. 

Agentúra Reuters s odvolaním sa na svoj zdroj napísala, že ak by aj Washington pristúpil k zrušeniu sankcií uvalených na Rusko, EÚ ho nemusí nasledovať, keďže európske sankcie sa viažu na implementáciu mierových dohôd z Minska.

Viac o téme: Donald TrumpCNNVladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu