Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Trump takmer hodinu telefonoval s mexickým prezidentom: Predmetom boli hranice

Donald Trump Zobraziť galériu (2)
Donald Trump (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Prezidenti Spojených štátov a Mexika, Donald Trump a Enrique Peňa Nieto, podnikli dnes spoločný, takmer hodinový telefonát.

Hlavy štátov spolu hovorili o spore ohľadne výstavby múru na spoločnej 3200-kilometrovej hranici oboch krajín. Pod podmienkou anonymity o tom informovali dvaja administratívni pracovníci Bieleho domu, napísala agentúra AP.

Peňa Nieto mal pricestovať na návštevu do Bieleho domu budúci týždeň v utorok. Cestu však vo štvrtok zrušil po vyhlásení Trumpa, že Peňa Nieto by nemal cestovať do USA, ak bude Mexiko naďalej odmietať pokryť náklady na múr, ktorý chce nový šéf Bieleho domu vybudovať na južnej hranici Spojených štátov s Mexikom.

Trump ešte vo štvrtok večer navrhol uvalenie 20-percentnej dane na dovoz tovaru z Mexika, z ktorej by sa zaplatila výstavba plánovanej bariéry na južnej hranici USA. Trump podľa hovorcu Bieleho domu Seana Spicera diskutoval o tejto myšlienke s lídrami v Kongrese a chce takéto opatrenia zaradiť do balíka návrhov komplexnej daňovej reformy. Mexický líder ešte v stredu večer vyhlásil, že odmieta rozhodnutie Trumpa postaviť múr na americko-mexickej hranici, a zopakoval, že jeho krajina za tento múr nebude platiť. Reagoval tak na Trumpov stredajší podpis príslušného výkonného nariadenia.

Chce ukázať silu USA

Nová veľvyslankyňa Spojených štátov pri OSN Nikki Haleyová ohlásila dnes zmenu vystupovania Washingtonu v rámci svetovej organizácie. Cieľom Trumpovej vlády je ukázať silu Spojených štátov, využívať ich hlas a brániť spojencov.

A pokiaľ ide o krajiny oponujúce Amerike, "zapisujeme si mená", vyhlásila Haleyová. Spojené štáty podľa bývalej guvernérky štátu Južná Karolína, ktorá pochádza z rodiny prisťahovalcov z Indie, "zareagujú zodpovedajúcim spôsobom" na svojich oponentov. Haleyová sa postavila pred zástupcov médií dnes ihneď po prvom príchode do sídla Organizácie Spojených národov. Svoje odporúčania predloží 45-ročná politička generálnemu tajomníkovi Antóniovi Guterresovi.

Podľa Haleyovej nastal čas pozrieť sa na OSN "novým pohľadom" a USA chcú zlepšiť všetko, čo funguje, a pokúsia sa obnoviť to, čo nefunguje. "Odstránime všetko, čo sa zdá byť zastarané a nepotrebné," dodala. Haleyová sa stretne s Guterresom aj preto, aby sa z pohľadu USA pozrela na funkčné stránky 193-člennej organizácie, ako aj na to, čo nefunguje.

Trump už skôr na Twitteri zverejnil svoj názor na OSN: organizácia má podľa neho "veľký potenciál, ale teraz je iba klubom pre ľudí, ktorí sa stretnú, rozprávajú sa a zabávajú sa". Spojené štáty v súčasnosti prispievajú do rozpočtu mierových aktivít OSN 28 percentami, čo je najväčší podiel spomedzi všetkých členských štátov.

Stretol sa s Mayovou

Trump prijal dnes v Oválnej pracovni Bieleho domu britskú premiérku Theresu Mayovú. Predsedníčka vlády Spojeného kráľovstva sa tak stala prvou svetovou líderkou, ktorá sa stretla s nedávno inaugurovaným šéfom Bieleho domu.

Trump takmer hodinu telefonoval
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Trump a Mayová budú najskôr rokovať v Oválnej pracovni, po čom bude nasledovať spoločná tlačová konferencia a následne pracovný obed. Témami hodinového stretnutia sú predovšetkým voľný obchod, bezpečnosť a spolupráca tajných služieb. Mayová je podľa vlastných slov, ktoré povedala ešte vo štvrtok počas návštevy vo Filadelfii, "veľmi potešená", že obchodná dohoda medzi USA a Britániou je jednou z Trumpových priorít.

Spojené štáty americké a Spojené kráľovstvo musia podľa Mayovej prevziať medzinárodnú zodpovednosť a preukázať vodcovstvo. Podobné vojenské intervencie, aké sa odohrali v Iraku alebo v Afganistane, sa viac nesmú opakovať, zdôraznila.

Stopercentne za NATO

Trump vyjadril dnes svoju "100-percentnú podporu NATO". Britská premiérka Theresa Mayová to povedala na dnešnej spoločnej tlačovej konferencii v Bielom dome s tým, že s Trumpom hovorili najmä o obrane a bezpečnosti. Britská politička označila stretnutie s americkým lídrom za "zásadný moment pre prezidenta Trumpa a mňa v rámci budovania vzájomného partnerstva". Obaja boli podľa nej "jednotní v tom, že uznávajú NATO za obranný múr" európskej obrany.

Trump povedal, že si ctí návštevu britskej premiérky Mayovej v Bielom dome a to, že práve ona je jeho prvým oficiálnym zahraničným hosťom. "Špeciálne vzťahy medzi našimi dvoma krajinami boli pre spravodlivosť a mier jednými z najväčších síl v histórii," vyhlásil. Trump s Mayovou zopakovali "neotrasiteľný záväzok" svojich krajín smerom k Severoatlantickej aliancii. Americký líder totiž v minulosti vystrašil európskych spojencov tvrdením, NATO je zastaraná organizácia a USA zrejme nebudú podporovať krajiny nespĺňajúce stanovené ciele na financovanie obrany. Agentúra DPA uviedla, že Mayovej vyhlásenia mali zmierniť tieto obavy.

Mayová tiež súhlasila s Trumpom v tom, že aj ďalší členovia NATO by mali platiť takú sumu, akú si vyžaduje ich členstvo v aliancii. Trump pri odpovedi na otázky novinárov okrem toho trval na svojich vyhláseniach o tom, že podľa neho je mučenie účinným prostriedkom. Dodal však, že postoj jeho ministra obrany však dostane v tejto otázke prednosť pred jeho vlastnými názormi. Trump totiž na prvej tlačovej konferencii v úrade povedal, že minister obrany James Mattis ho informoval o neúčinnosti techník mučenia pri výsluchu a získavaní informácií, vysvetlila agentúra DPA.

"Nemusím nutne súhlasiť," pokračoval prezident. Mattisovo vyhlásenie bude mať však podľa Trumpa "prednosť, pretože mu dávam tú právomoc". Trump zopakoval ďalej svoju podporu brexitu. Vystúpenie Británie z Európskej únie by podľa neho bolo "fantastickou vecou". Spojené štáty "rešpektujú suverenitu britských občanov a ich právo na sebaurčenie" a obe krajiny podľa Trumpa chápu to, že "vlády musia reagovať na potreby bežných pracujúcich ľudí".

Americký prezident tiež potvrdil informácie o tom, že dnes telefonoval s mexickým prezidentom a mali "veľmi dobrý telefonát". Mayová Trumpovi odovzdala v mene kráľovnej Alžbety II. pozvanie do Anglicka. Americká hlava štátu ho prijala.

O múre sa už viac nebude hovoriť verejne

Prezidenti Mexika a USA, Enrique Peňa Nieto a Donald Trump, sa v rámci dnešného telefonického rozhovoru o plánovanej spornej výstavbe múru na spoločnej hranici oboch krajín zhodli na tom, že o tejto citlivej otázke sa viac nebudú vyjadrovať na verejnosti. Oznámila to kancelária mexického prezidenta.

"Pokiaľ ide o pohraničný múr, obaja prezidenti uznali svoje jasné a veľmi verejné rozpory v postojoch v tejto citlivej otázke, a súhlasili s tým, že tieto rozdiely budú riešiť v rámci celkovej diskusie o všetkých aspektoch bilaterálnych vzťahov. Prezidenti súhlasili, že o tejto kontroverznej téme nebudú viac hovoriť verejne," píše sa vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

Mexická strana označila takmer hodinový telefonický rozhovor v čase napätia okolo stavania múru za "konštruktívny a produktívny". Informácie o telefonáte s prezidentom Peňom Nietom potvrdil dnes na tlačovej konferencii v Bielom dome aj prezident Donald Trump.

Viac o téme: Donald TrumpEnrique Peňa Nieto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu