Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

BR OSN odmietla odsúdiť Ahmadínedžádove výroky o zničení Izraela

Mahmúd Ahmadínedžád
Mahmúd Ahmadínedžád

NEW YORK - Bezpečnostní rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) odmietla prijať vyhlásenie, v ktorom by odsúdila výroky iránskeho prezidenta o blížiacom sa zničení Izraela.

Podľa diplomatov z BR proti kritickému stanovisku k výrokom Mahmúda Ahmadínedžáda sa postavila najväčšia moslimská krajina, Indonézia. Katar, ako jediná arabská krajina v BR, nemala k vyhláseniu žiadne námietky, ale ho ani nepodporila. Na schválenie podobného vyhlásenia je potrebný súhlas všetkých 15 členov BR.

Francúzsky veľvyslanec Jean-Marc de La Sabliére, ktorý vyzval BR, aby Ahmadínedžádove útoky proti Izraelu odsúdila, vyjadril ľútosť nad neschopnosťou Rady zaujať okamžité stanovisko. Uviedol však, že sa o to v pondelok ešte raz pokúsi.

Iránska agentúra IRNA v nedeľu citovala Ahmadínedžáda, ktorý uviedol, že zničenie Izraela je len otázkou času - tento proces podľa neho naštartovala už neúspešná minuloročná vojna židovského štátu proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh. "Po šesťdesiatich rokoch sa veľkosť Izraela rozpadla," povedal iránsky prezident. "Odpočítavanie času pre zničenie tohto režimu sa už začalo prostredníctvom detí Hizballáhu. V blízkej budúcnosti sa vďaka snahám palestínskych a libanonských bojovníkov staneme svedkami zničenia tohto režimu," vyhlásil Ahmadínedžád v prejave pri príležitosti 18. výročia úmrtia vodcu iránskej islamskej revolúcie ajatolláha Chomejního.

Podľa diplomatov Indonézia obvinila BR z dvojakého štandardu, keď bráni Izrael ale nerobí nič v prípade útokov proti Palestínčanom. Indonézia ďalej pripomenula, že keď sa izraelskí ministri vyhrážali Iránu a izraelský denník Haaretz vyzýval na atentát na Ahmadínedžáda, BR nezaujala žiadne stanovisko. Podľa Indonézie sa Ahmadínedžád ani teraz nevyhrážal Izraelu naozaj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu