Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump o múre s Mexikom: Krajina bez hraníc nie je krajinou, zachráňme obe strany!

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Krajina bez hraníc nie je krajinou, vyhlásil dnes americký prezident Donald Trump na pôde ministerstva pre vnútornú bezpečnosť krátko po tom, ako tam podpísal dva výnosy týkajúce sa výstavby bezpečnostného múru na hranici USA s Mexikom a nelegálnej imigrácie.

Trump sľúbil, že výstavbou pohraničnej bariéry pri Mexiku sa ušetria tisícky životov, milióny pracovných miest a miliardy dolárov. "Zachránime životy na oboch stranách hranice," povedal. Šéf Bieleho domu tiež počas prejavu adresovaného pohraničným agentom a ďalším zamestnancom rezortu vnútornej bezpečnosti prisľúbil zvýšenie rozpočtu pre imigračných úradníkov.

Podpisom uvedených nariadení podľa neho "počnúc dnešným dňom" získavajú Spojené štáty nazad kontrolu nad svojimi hranicami. Trump ďalej vyhlásil, že jeho vláda bude spoločne s Mexikom pracovať na zlepšení bezpečnosti a ekonomických príležitostí oboch krajín. Pašovanie drog sa podľa neho bude riešiť takisto v "úzkej koordinácii" s Mexikom.

"Proti ohňu musíme bojovať ohňom," povedal Trump a sľúbil dôrazne zakročiť proti osobám, ktoré sa zdržiavajú v USA ilegálne. Prezident tiež v predchádzajúcom rozhovore pre stanicu ABC News vyjadril presvedčenie, že donucovacie metódy sú podľa neho "účinné".

Prvý z dnes podpísaných prezidentských výnosov umožní výstavbu "veľkej fyzickej bariéry na južnej hranici", povedal dnes ešte pred podpisovaním na tlačovom brífingu v Bielom dome prezidentov hovorca Sean Spicer. Toto nariadenie tiež ráta s posilnením financovania agentov pohraničnej stráže, rozšírením priestorov na zadržiavanie ilegálnych migrantov a zaisťuje deportácie osôb.

Druhý výnos sa týka orgánov zasahujúcich v prípadoch osôb, ktoré sa zdržiavajú ilegálne na území USA. Nariadením sa končí poskytovanie peňazí z federálneho rozpočtu tzv. azylovým mestám alebo štátom, ktoré odmietajú uplatňovať imigračné zákony a stíhať ilegálnych prisťahovalcov.

Mexický prezident odsúdil rozhodnutie USA postaviť múr na hranici 

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto vyhlásil, že odmieta rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa postaviť múr na južnej hranici Spojených štátov, a zopakoval, že jeho krajina za tento múr nebude platiť. Vyjadril sa tak po tom, ako šéf Bieleho domu podpísal v stredu príslušné výkonné nariadenie.

V televíznom príhovore odvysielanom zo záznamu vo večerných hodinách miestneho času Peňa Nieto reagoval slovami, že "Mexiko neverí na múry". "Ľutujem a odmietam rozhodnutie Spojených štátov postaviť tento múr," povedal mexický prezident. Nemenovaný predstaviteľ mexickej vlády predtým uviedol pre agentúru AP, že Peňa Nieto vzhľadom na Trumpov postup "zvažuje" zrušenie návštevy Washingtonu, naplánovanej na budúci utorok. Samotný mexický prezident sa k tejto informácii zatiaľ nevyjadril.

Múr pozdĺž 3200-kilometrovej hranice USA s Mexikom, ktorého výstavbu nariadil Trump, má zastaviť prílev ilegálnych prisťahovalcov, ako aj obchodovanie s drogami. Prezident USA predpokladá, že výstavba tejto bariéry sa začne už v najbližších mesiacoch a Mexiko ju Američanom spätne "preplatí".

Trump zrejme pozastaví prijímanie utečencov zo Sýrie 

Nový americký prezident Donald Trump má v úmysle pozastaviť prijímanie utečencov zo Sýrie na území Spojených štátov dovtedy, kým zmeny v bezpečnostných previerkach nezaručia, že sa medzi prijímanými osobami nenachádzajú potenciálni teroristi. Vyplýva to z návrhu výkonného nariadenia, ktoré by mohol prezident podpísať už v priebehu dneška.

Dokument, ktorého obsah zverejnili v stredu americké médiá, popri odmietaní Sýrčanov predpokladá pozastavenie celého amerického utečeneckého programu na 120 dní, aby mali príslušné úrady čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov, ako aj počtov prijímaných osôb. Zatiaľ čo Trumpov predchodca Barack Obama prisľúbil tento program rozšíriť na 110.000 ľudí ročne, navrhované nariadenie by stanovilo pre tento rok hranicu 50.000 utečencov.

V prípade Sýrie by mali ministri zahraničných vecí a obrany USA pripraviť do 90 dní plán vytýčenia "bezpečných oblastí" priamo v krajine sužovanej občianskou vojnou, ale aj v "okolitom regióne", kde nájdu vysídlení Sýrčania útočisko, kým ich nebude možné presunúť inam. Ďalším plánovaným krokom Trumpa je podľa zverejneného návrhu pozastavenie vydávania amerických víz občanom Iraku, Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie, teda prevažne moslimských krajín, a to na minimálne 30 dní.

Očakáva sa, že Trump uvedené výkonné nariadenie podpíše ešte tento týždeň, pričom nie je jasné, či bude jeho obsah dovtedy nejako upravený. Navrhované opatrenia znamenajú ďalšie sprísnenie imigračnej politiky USA v súlade s predvolebnými sľubmi Trumpa, ktorý už v stredu podpísal dve takéto nariadenia. Týkajú sa výstavby múru na hranici s Mexikom a zastavenia prísunu financií z federálnych zdrojov do amerických miest, kde odmietajú zakročiť proti nelegálnym prisťahovalcom.

Viac o téme: MúrDonald TrumpMexikoEnrique Peňa Nieto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu