Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tajné stretnutie Len Penovej u Trumpa v USA: Hlavná aktérka prehovorila

Marine Le Penová
Marine Le Penová (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzska krajne pravicová kandidátka na prezidentský post Marine Le Penová dnes vyhlásila, že cieľom jej nedávnej návštevy v USA nebolo stretnúť sa s novozvoleným prezidentom USA Donaldom Trumpom. Zdôraznila, že šlo o súkromnú návštevu.

Vo vysielaní rozhlasovej stanice RTL dnes Le Penová uviedla, že newyorský mrakodrap Trump Tower, ktorý patrí Trumpovi, síce navštívila, ale o schôdzku s ním nežiadala. Dodala, že cesta do USA nebola súčasťou jej kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku.

V médiách zverejnené fotografie zachytávajú Le Penovú v spoločnosti troch mužov, ako sedia za stolíkom vo vestibule Trump Tower. Jedným z nich je Trumpov priateľ George Lombardi. Le Penová však v rozhovore pre RTL trvala na tom, že sa len "stretla so zaujímavými ľuďmi, ktorí s ňou chceli debatovať a dozvedieť sa od nej, čo sa deje vo Francúzsku". Zdôraznila, že pri takýchto cestách do zahraničia to nie je nič zvláštne.

Le Penová sa síce s nástupcom Baracka Obamu v Bielom dome nestretla, ale v rozhovore pre RTL znova vyzdvihla tie aspekty jeho politiky, ktorú ju oslovujú: "ekonomický patriotizmus a inteligentný protekcionizmus". Le Penová je jedným z najväčších favoritov pre prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku.

Jej program je založený na konzervativizme a euroskepticizme. Sľubuje, že v prípade svojho víťazstva vo voľbách začne okamžite s procesom vystúpenia Francúzska z EÚ a NATO. Podľa prieskumov verejnej mienky má Le Penová šancu prebojovať sa do druhého prezidentských kola. Prezidentské voľby vo Francúzsku sa uskutočnia v dvoch kolách - 23. apríla a 7. mája.

Ministri zahraničných vecí EÚ nesúhlasia s názorom Trumpa na NATO 

Viacerí ministri zahraničných vecí členských krajín EÚ dnes v Bruseli hodnotili najnovšie vyhlásenia novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktoré poskytol pre periodiká The Times a Bild. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier po príchode na zasadnutie Rady EÚ pre zahraničné záležitosti označil za "znepokojujúce" Trumpovo tvrdenie, že NATO je zastaraná štruktúra. 

"Uvidíme, aké to bude mať dôsledky pre americkú politiku," upozornil Steinmeier, ktorý na rokovania najvyšších európskych diplomatov prišiel po stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Dodal, že tieto obavy zdieľajú aj v aliancii, a pripomenul, že budúci prezident USA protirečí slovám budúceho amerického ministra obrany, ktorý má na alianciu iný názor. Minister zahraničných vecí Francúzska Jean-Marc Ayrault pred novinármi uviedol, že najlepšou odpoveďou na Trumpove vyhlásenia je "jednota Európanov".

"Rovnako ako aj v prípade brexitu musíme zostať jednotní, musíme vytvoriť jednotný front, nemali by sme zabúdať, že sila Európanov spočíva v ich jednote," spresnil Ayrault. Dodal, že sa teší na stretnutie s novým ministrom zahraničných vecí USA, s ktorým chce prediskutovať také dôležité témy, ako sú vzťahy s Ruskom, ukrajinská kríza, otázka sankcií alebo jadrová dohoda s Iránom a blízkovýchodný mierový proces.

Šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz novinárom pripomenul, že nesúhlasí s Trumpovým názorom na Severoatlantickú alianciu, lebo NATO je podľa neho "veľmi silné obranné zoskupenie". Belgický vicepremiér a šéf rezortu zahraničia Didier Reynders upozornil, že si treba počkať na prvé kontakty s budúcou americkou administratívou. Zároveň pripomenul, že EÚ a USA už "urobili spoločne veľa vecí a budú musieť preukázať, akú významnú hodnotu predstavuje EÚ a NATO".

Peskov súhlasí s Trumpom, že "NATO sotva možno označiť za modernú organizáciu" 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov súhlasí s názorom novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, že NATO "možno sotva označiť za modernú organizáciu". Ide podľa neho o "prežitok, ktorého systémovým cieľom je konfrontácia". Trump v dnes zverejnenom rozhovore pre nemecký denník Bild a britské noviny Sunday Times označil Severoatlantickú alianciu za zastaranú a zdôraznil, že primálo členských štátov NATO platí primeraný podiel za svoju ochranu.

"NATO je naozaj prežitok, aj my s tým súhlasíme," uviedol dnes Peskov podľa agentúry Interfax. Vysvetlil, že "keďže systémovým cieľom aliancie je konfrontácia a podriaďuje sa tomu aj celá jej štruktúra, potom ju sotva možno označovať za modernú organizáciu, ktorá spĺňa predstavy o stabilite, trvalom rozvoji a bezpečnosti". 

Peskov síce Trumpovo hodnotenie na adresu NATO komentoval, ale novinárov vyzval, aby s hodnoteniami výrokov Donalda Trumpa počkali dovtedy, kým sa neujme funkcie prezidenta USA. Trump tiež v rozhovore povedal, že ponúkne zrušenie sankcií proti Rusku výmenou za dohodu vedúci okrem iného k zníženiu počtu jadrových zbraní. Podľa vlastných slov si želá, aby sa nukleárne arzenály dvoch najväčších jadrových veľmocí "veľmi podstatne zmenšili".

Peskov v reakcii na to vyhlásil, že momentálne sa na túto tému nevedú žiadne rokovania. Na margo zrušenia sankcií uvalených na Rusko Peskov pripomenul slová ruského prezidenta Vladimira Putina, že sankcie nie sú agendou Ruska, a to ani vo vnútornej politike, ani na rokovaniach so zahraničnými partnermi.

Kým Trump nenastúpi do úradu, nemá zmysel ju hodnotiť, tvrdí Lajčák 

Nemá zmysel špekulovať nad krokmi novej administratívy Donalda Trumpa, kým nenastúpi do úradu, uviedol dnes v Bruseli slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Povedal to pred prvým tohtoročným zasadnutím Rady EÚ pre zahraničné veci, ktorej predsedá vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

"Počkajme si do 20. januára a súďme novú administratívu podľa toho, čo bude hovoriť, keď nastúpi do úradu. V tejto fáze pre ministrov zahraničných vecí štátov EÚ nemá zmysel hodnotiť jednotlivé vyhlásenia," skonštatoval Lajčák pri otázke ohľadne postoja Trumpovej administratívy k izraelsko-palestínskemu konfliktu.

"Budeme hovoriť o úlohe EÚ v Sýrii. Máme prímerie, hoci krehké, bude konferencia v Astane, rokovania v Ženeve. EÚ je hlavným poskytovateľom humanitárnej pomoci v Sýrii, takže EÚ zohráva svoju úlohu," zhrnul slovenský minister. Únijní ministri vyhodnotia aktuálnu bezpečnostnú a politickú situáciu v Sýrii.

Túto tému zdôraznila aj Mogherionvá. "Hlavnou témou bude Sýria. Budem informovať ministrov o iniciatíve EÚ komunikovať s regionálnymi mocnosťami a mojich rozhovoroch v Ženeve s novým generálnym tajomníkom OSN Antóniom Gutteresom a (vyslancom OSN pre Sýriu) Staffanom de Misturom," povedala pred zasadnutím Rady hlava únijnej diplomacie.

Pripomenula, že dnes je prvé výročie platnosti jadrovej dohody s Iránom, ktorú vyhodnotila ako úspešnú. "Po roku vidíme medzi EÚ a Iránom výrazný rozvoj ekonomických vzťahov," uviedla Mogheriniová s tým, že dohoda je jasným pozitívnym výsledkom diplomatického snaženia. Ministri zahraničných vecí EÚ sa zídu tento rok po prvý raz. Okrem Sýrie budú hovoriť aj o blízkovýchodnom mierovom procese a zahraničnopolitických prioritách EÚ v prvom polroku 2017. Posúdia aktuálny vývoj na západnom Balkáne, ženevské rokovania o zjednotení Cypru a vzťahy EÚ s Tureckom.   

Viac o téme: NATODonald TrumpMarine Le Penová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu