Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Počasie komplikuje v Európe život: Londýn ruší lety, na Brusel sa rúti veterná smršť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

LONDÝN - Londýnske letisko Heathrow zrušilo 80 na dnes plánovaných letov. Dôvodom je predpovedané husté sneženie, ktoré má potrvať až do soboty a zasiahnuť veľkú časť Británie. Najrušnejšie európske letisko Heathrow, ležiace 23 kilometrov západne od centra Londýna, malo dnes celkovo vybaviť 1350 letov. Kvôli sneženiu a víchrici, ktoré majú v priebehu dnešného dňa zasiahnuť rozsiahle oblasti Škótska, Severného Írska a severného a južného Anglicka, však 80 z nich preventívne zrušili.

V dôsledku plného vyťaženia oboch letiskových dráh nie je možné zrušené odchádzajúce alebo prichádzajúce lety vybaviť v inom čase. Britská vláda vlani na jeseň povolila výstavbu tretej dráhy na Heathrowe, ktorá však nebude hotová skôr než v roku 2025. 

Počasie komplikuje v Európe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Na Brusel sa rúti veterná smršť; parky budú zatvorené

Bruselom sa dnes večer a v nočných hodinách preženie smršť. Nárazy vetra môžu byť podľa meteorológov silnejšie ako 80 kilometrov za hodinu. Úrady preto o 17.00 h zatvoria miestne parky a lesoparky.

Parky, ktoré nie je možné zatvoriť, budú mať pred vchodom vyvesené varovania a v ich okolí sa budú pohybovať strážnici, aby informovali verejnosť. Úrady Bruselčanom odporučili nepribližovať sa počas silného vetra k parkom a predovšetkým k stromom, z ktorých sa pri nárazoch vetra môžu odlomiť vetvy, informoval denník Le Soir. Parky sa znova otvoria pre verejnosť v piatok predpoludním po "kontrole, uprataní a obnovení bezpečnosti", avizoval príslušný mestský úrad.

Počasie komplikuje v Európe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Výstrahu pred silným vetrom, platnú od dnešného večera 22.00 h do piatka rána 09.00 h, vydal belgický Kráľovský meteorologický ústav (KMI). Nárazy vetra silné 70-90 kilometrov za hodinu budú sprevádzať zrážky, na väčšine územia snehové.

Belgickému pobrežiu hrozia záplavy, v Bruseli pre vietor zatvorili parky

Belgické pobrežie sa pripravuje na príchod veternej smršte. Na pokyn regionálnej samosprávy začala civilná ochrana pripravovať 30.000 vriec s pieskom pre prípad záplav. Pre nárazový vietor sa zatvorili brány parkov a lesoparkov v Bruseli.

"Sme pripravení na najhoršie," skonštatoval správca prímorskej belgickej provincie Západné Flámsko Carl Decaluwé. Vyzval ľudí, aby radšej na pobrežie nechodili, a doplnil, že v súčasnosti je zakázané vstupovať do mora a prechádzať sa po hrádzach či vlnolamoch. Flámske úrady odmietli, že by hrozil podobný scenár ako pri víchrice v roku 2013, keď muselo byť niekoľko okresov evakuovaných a v meste Brugy museli spustiť krízový plán. Informáciu priniesol belgický denník Le Soir.

Veterná smršť sa dnes večer a v nočných hodinách preženie aj cez Brusel. Nárazy vetra môžu podľa meteorológov presahovať rýchlosť 80 kilometrov za hodinu. Úrady preto zatvorili miestne parky a lesoparky. Parky, ktoré nie je možné zatvoriť, budú mať pred vchodmi vyvesené varovania a v ich okolí sa budú pohybovať strážnici, aby informovali verejnosť. Úrady Bruselčanom odporučili nepribližovať sa počas silného vetra k parkom a predovšetkým k stromom, z ktorých sa pri nárazoch vetra môžu odlomiť vetvy, informoval denník Le Soir. Parky znova otvoria pre verejnosť v piatok predpoludním po "kontrole, uprataní a obnovení bezpečnosti", avizoval príslušný mestský úrad.

Výstrahu pred silným vetrom, platnú od dnešného večera (22.00 h) do piatkového rána (09.00 h), vydal belgický Kráľovský meteorologický ústav (KMI). Nárazy vetra s rýchlosťou 70-90 kilometrov za hodinu budú sprevádzať zrážky, na väčšine územia snehové.

Viac o téme: ZimaSnehPočasieMrázLondýnBruselEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu