Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Kaczynski: Putinova rétorika pripomína Chruščova

Vladimir Putin
Vladimir Putin

VARŠAVA - Rétorika ruského prezidenta Vladimira Putina o amerických plánoch spojených s protiraketovým štítom v strednej Európe pripomína jazyk lídra sovietskej éry Nikitu Chruščova. V utorok to povedal poľský premiér Jaroslaw Kaczynski.

Kaczynski svojím vyjadrením komentoval Putinove nedeľňajšie slová: "Ak sa jadrový potenciál USA rozšíri na európske teritórium, budeme mať v Európe nové ciele," varoval ruský prezident. "Potom to už bude na našich vojenských expertoch, na ktoré ciele zameriame balistické rakety a na ktoré riadené strely," povedal Putin v interview pre novinárov pred summitom G8.

Kaczynski pre poľskú verejnoprávnu rozhlasovú stanicu v utorok povedal, že jazyk, ktorý Putin používa "nepoužíval ani Boris Jeľcin, ani Michail Gorbačov... a dokonca ani Brežnev, pokiaľ si pamätám. Rovnaký typ jazyka používal Nikita Chruščov." Chruščov sa stal lídrom Sovietskeho zväzu po smrti Jozefa Stalina v roku 1953 a na čele sovietskeho bloku stál v začiatkoch studenej vojny. Washington požiadal poľskú a českú vládu o súhlas s umiestnením častí svojho protiraketového systému na ich území. Tento krok rozhneval Moskvu, ktorá stredo- a východoeurópske krajiny kontrolovala niekoľko desaťročí.

Americký prezident George W. Bush prišiel v pondelok večer na krátku návštevu Českej republiky, ktorá je prvou zastávkou na jeho európskou turné, ktoré zahŕňa aj summit G8 v Nemecku. Tam ho čaká napäté stretnutie práve s ruským prezidentom. V piatok navštívi Bush Poľsko, kde sa o amerických zámeroch porozpráva s prezidentom Lechom Kaczynským.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu