Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dostane sa na teplý flek? Zemanova pravá ruka po megaškandále končí aj na ministerstve

Jindřich Forejt
Jindřich Forejt

PRAHA - Ilegálne drogy či sexuálne radovánky - toho všetkého sa mal dopustiť bývalý riaditeľ protokolu českej prezidentskej kancelárie Jindřich Forejt a pravá ruka Miloša Zeman. Forejt ukončí aj služobný pomer na ministerstve zahraničia. Požiadal o to sám. Ministerstvo žiadosti vyhovie a pomer bude ukončený v pondelok 2. januára.

Ministerstvo to dnes oznámilo v tlačovej správe. Miesta na Hrade sa Forejt vzdal k 6. decembru z osobných a zdravotných dôvodov. Na ministerstve bol v služobnom pomere od júna 2015, ale po celý čas mal neplatené voľno. Forejt usiluje o post veľvyslanca vo Vatikáne, podľa ministerstva tomu ukončenie pomeru nebráni.

Krátko pred tým, než Hrad oznámil, že Forejt odchádza z postu riaditeľa protokolu, médiá upozornili na existenciu kompromitujúceho videa, na ktorom je údajne Forejt zachytený.

 

Česko čelí megaškandálu roka: Kompromitujúce VIDEO Zemanovej pravej ruky, sex a drogy!

Autentickosť záberov sa nepodarilo overiť. Médiá tiež jeho výpoveď spájajú s rivalitou medzi Forejtom a kancelárom Vratislavom Mynářom alebo poradcom prezidenta Miloša Zemana Martinom Nejedlým.

Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) dostalo Forejtovu žiadosť o ukončenie pomeru koncom roka 2016. "Štátny tajomník MZV tejto žiadosti vyhovie a (Forejtov) služobný pomer ukončí k 2. januáru 2017. Týmto dňom prestane byť Jindřich Forejt zamestnancom MZV," oznámilo ministerstvo. Forejt bol podľa úradu v služobnom pomere na ministerstve od konca júna 2015, ale už od nástupu až do ukončenia pomeru mal neplatené služobné voľno. Na Hrade pôsobil od roku 2002, o dva roky neskôr sa stal šéfom protokolu.

Prezident Zeman po oznámení Forejtového odchodu z Hradu vyhlásil, že stále verí, že sa Forejt stane veľvyslancom vo Vatikáne. Podľa Zemana záleží na ministerstve zahraničia a súhlase Vatikánu. Minister zahraničia Lubomír Zaorálek (ČSSD) v reakcii na Zemanove vyhlásenie povedal, že debaty o obsadzovaní veľvyslaneckých postov sa majú odohrávať medzi dotknutými štátmi a nie verejne.

Hovorkyňa ministerstva Michaela Lagronová dnes oznámila, že kandidát na post veľvyslanca nemusí byť zamestnancom ministerstva zahraničia. "Veľvyslancom môže byť každý, koho odsúhlasí vláda a prezident," oznámila. Budúci veľvyslanec vo Vatikáne však musí mať bezpečnostnú previerku na stupeň "Tajné". Podľa serveru Týden.cz Forejt previerku mal, ale po odchode z Hradu ju vrátil. Hrad ani Národný bezpečnostný úrad túto informáciu nepotvrdili ani nevyvrátili.

Prezident už skôr poprel, že by za odchodom Forejt z hradnej kancelárie stáli Mynářove a Nejedlého intrigy. Výmena šéfa protokolu sa chystala niekoľko mesiacov, povedal Zeman rádiu Impuls. Ku kompromitujícímu videu Zeman povedal, že ho nevidel a ani ho vidieť nechce. Forejt patril k blízkym Zemanovým spolupracovníkom. V poslednej dobe čelil kritike kvôli niekoľkým chybám, napríklad neskorému príchodu na štátny pohreb na Slovensko či vyvesenie vlajky OSN miesto Severoatlantickej aliancie pri prijatí generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v Prahe. Vedením odboru protokolu na Hrade bol po Forejtovom odchode poverený dlhoročný šéf prezidentského protokolu Miroslav Sklenář.

Viac o téme: Miloš ZemanJindřich Forejt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu