Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusi predstavili supermodernú stíhačku Su-57: VIDEO Je vraj lepšia ako americká

Stroj novej generácie a konkurencia Američanom - Su-57 Zobraziť galériu (4)
Stroj novej generácie a konkurencia Američanom - Su-57 (Zdroj: YouTube/archív)

BRATISLAVA - Ruská armáda onedlho prijme do svojich služieb novú nadzvukovú a neviditeľnú stíhačku. Novým strojom sa však chvália už teraz. Jeho parametre majú súperom naháňať strach. Vraj sa vyrovná americkej stíhačke F-22 a čínskej Chengdu J-20. Pozrite sa, čo všetko dokáže.

Ruská neviditeľná stíhačka Suchoj, ktorá prvýkrát vzlietla pred siedmimi rokmi, dostala oficiálny názov Su-57, čo sa považuje za signál, že sa blíži nasadenie nového stroja u pravidelných jednotiek. "Je rozhodnuté, lietadlo je pomenované, ako dieťatko po pôrode. Odteraz mu budeme hovoriť Su-57," vyhlásil veliteľ letectva Viktor Bondarev vo vysielaní ruskej armádnej televízie Zvezda. "Každá krajina by chcela mať takúto stíhačku a my ju máme," povedal Bondarev v júli.

Do výzbroja armády by mala vstúpiť až v roku 2019. Hlavným zadaním Su-57 je zabezpečiť vzdušnú nadvládu v stanovenej oblasti, k čomu má napomôcť sťažené odhaľovanie radarov a infračervených snímačov a schopnosť dosahovať nadzvukovej rýchlosti bez prídavného spaľovania. Stroj sa má tiež vyznačovať mimoriadnou obratnosťou, novou avionikou a radarom, umožňujúcim útočiť na vzdušné i pozemné ciele za akéhokoľvek počasia a v akomkoľvek čase. K štartu aj k pristátiu mu majú stačiť pomerne krátke dráhy.

Zároveň Rusi oznámili, že bude lacnejšia ako americká F-22. Jej rýchlosť by mala dosahovať 2 600 kilometrov za hodinu. Vzlietne až do výšky 20 kilometrov. Stíhačka môže niesť rakety K-77M, ktoré budú schopné zasiahnuť cieľ do vzdialenosti 200 kilometrov. Oproti tomu raketa AIM-120D Scorpion amerických stíhačiek je schopná zasiahnuť cieľ iba do vzdialenosti 160 kilometrov.

Su-57 má byť prvým zásadne novým bojovým lietadlom vyvinutým v Rusku od rozpadu Sovietskeho zväzu. Býva tiež označovaná za prvú ruskú stíhačku piatej generácie.

Minulý mesiac, po ukončení úvodnej etapy štátnych skúšok prototypu T-50, Bondarev ohlásil, že začne výroba prvej série nových lietadiel, ktorá by mala dosahovať 12 kusov. Prvé stroje z tejto výroby, ktoré ešte nedostanú novovyvíjané motory, by sa podľa výrobcu mali dostať do rúk vojakov v roku 2019.

Rusi predstavili supermodernú stíhačku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube/archív)

Prototyp "neviditeľnej" ruskej stíhačky sa prvýkrát vzniesol do vzduchu 29. januára 2010, viac ako desať rokov po F-22. Ruské ministerstvo obrany vtedy plánovalo stroje nakupovať už od roku 2015, avšak médiá a analytici boli skeptickejší a odhadovali, že vývoj potrvá ešte desať rokov.

F-22 Raptor, ktorému sa ruská stíhačka podobá, prvýkrát vzlietol v roku 1997 a medzitým sa vyrobili skoro dve stovky týchto strojov. Spojené štáty ich nedodávajú ani svojim najbližším spojencom. Medzitým USA v spolupráci s ďalšími krajinami vyvinuli a zaviedli do výzbroje ľahší doplnok Raptoru, stíhačku F-35.

Viac o téme: StíhačkaRuskoSu-57
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu