Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vylovené trosky havarovaného lietala poskytli prvé informácie: O teroristický čin nešlo

Pátranie po troskách a telách havárie pokračuje. Zobraziť galériu (3)
Pátranie po troskách a telách havárie pokračuje. (Zdroj: SITA/AP)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba informovala, že medzi pracovnými verziami príčin pádu lietadla ministerstva obrany nie je teroristický útok. Pre agentúru Interfax zdroj oboznámený s vyšetrovaním leteckého nešťastia dnes potvrdil, že z mora vylovili trup havarovaného lietadla.

FSB dnes informovala, že hlavnými pracovnými verziami príčin pádu lietadla ministerstva obrany z 25. decembra je "prítomnosť cudzích predmetov v motore, zlá kvalita paliva, ktorá mohla viesť k strate výkonu a zlyhaniu motorov, chyba pilota a technická porucha lietadla." 

FSB súčasne oznámila, že nateraz neboli zistené žiadne príznaky či fakty o tom, že na palube lietadla sa odohral teroristický útok alebo diverzia. FSB podľa agentúry Interfax potvrdila, že sa našli očití svedkovia pádu lietadla. Vyšetrovatelia majú podľa FSB k dispozícii aj videozáznam tragickej udalosti. Vo vyhlásení FSB sa ďalej uvádza, že rýchlosť lietadla pri štarte bola v norme pre daný typ lietadla.

V čase, keď malo lietadlo medzipristátie na letisku v Soči, aby doplnilo palivo, na palubu vstúpil jeden príslušník Pohraničnej služby FSB Ruska a jeden zamestnanec colnice v Soči. Lietadlo - kvôli kontrole pri tankovaní - opustil veliteľ posádky a palubný inžinier.

Vylovili trup havarovaného lietadla

Objekt nájdený na dne Čierneho mora je trupom havarovaného lietadla Tu-154 s 92 ľuďmi na palube, ktoré sa zrútilo v nedeľu krátko po štarte z prístavného mesta Soči. Pre agentúru Interfax to dnes potvrdil zdroj oboznámený s vyšetrovaním leteckého nešťastia.

Potápači preskúmali objekt, ktorý na dne Čierneho mora vypátral sonar, a "ubezpečili sa, že ide o trup havarovaného lietadla," uviedol zdroj s tým, že momentálne sa skúmajú možnosti vytiahnutia trupu lietadla z mora.  Torzo trupu lietadla sa našlo vo vzdialenosti 1,7 kilometra od pobrežia a v hĺbke 27 metrov.

Lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154 smerovalo v nedeľu na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja, keď sa krátko po vzlietnutí z letiska v Soči zrútilo do Čierneho mora. Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov ruského svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.
 

Viac o téme: TragédiaLietadloRuskoTU-154Čierne more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu