Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vrah ruského veľvyslanca, policajt zo zásahovej jednotky: Nové detaily, FOTO zneškodnenia

Mevlut Mert Altintas Zobraziť galériu (5)
Mevlut Mert Altintas (Zdroj: TASR/Burhan Ozbilici)

ANKARA - Identita vraha ruského veľvyslanca v Turecku Andreja Karlov je známa. Ide o 22-ročného policajta v civile, ktorého meno je Mevlut Mert Altintas. Atentátnik je mŕtvy, jeho príbuzní a blízki sú zadržaní. Podľa dostupných informácií muž pracoval pre zásahové komando.

Atentát na ruského veľvyslanca, ktorý útok na svoju osobu neprežil, sa odohral počas včerajšej výstavy fotografií v Centre moderného umenia v Ankare. Video, ktoré preniklo na verejnosť zachytáva útočníka počas krutého činu.  

Identita útočníka známa

Útočník bol identifikovaný ako Mevlut Mert Altıntaş, narodený v roku 1994. V mladosti sa aktivizoval v strane prezidenta Erdogana AKP a je spájaný s teroristickou organizáciou Front Nusra, odnožou Al-kájdy. Starosta Gökçek je známy svojou otvorenosťou a na svojom oficiálnom účte na Twitteri špekuloval o úvahách, že nie je vylúčené napojenie útočníka na skupinu Fethullah Gülen obviňovanú z júlového prevratu s cieľom zvrhnúť Erdogana.

Streľba na ruského veľvyslanca.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Turecký minister vnútra Süleyman Soylu informoval, že strelec bol policajtom. "Muž pracoval posledné dva roky pre zásahové komando v Ankare," uviedol Soylu. Tureckí predstavitelia tvrdia, že Altintas bol počas atentátu mimo služby. Potvrdili aj to, že v týchto momentoch už zadržiavajú jeho matku, sestru a jeho spolubývajúceho, ktorých zatkli v rodnom meste Soke v Aydin.

Zastrelený útočník Mevlut Mert Altintas
Zobraziť galériu (5)
Zastrelený útočník Mevlut Mert Altintas  (Zdroj: Facebook)

Jeden zo svedkov opísal Altintasa ako elegantne oblečeného muža v čiernom obleku a kravate. Počas otváracieho príhovoru veľvyslanca, mu stál za chrbtom a čakal. "Zrazu vytiahol pištoľ a zasiahol veľvyslanca zozadu. Videli sme ako leží na zemi a potom sme museli odísť," opísal hrôzostrašnú situáciu jeden z prítomných svedkov.

Pred tým ako bol atentátnik zastrelený kričal v turečtine: "Nezabudnite na Aleppo! Nezabudnite na Sýriu!" Očitý svedkovia uviedli, že počas chaotickej situácie, ktorá nastala Altintas kričal: "Alláhu akbar," v preklade "Boh je najväčší." Starosta Ankary Melih Gökçek nevylučuje, že používanie islamských sloganov malo slúžiť na odpútanie pozornosti od osoby zodpovednej za objednanie vraždy.

Streľba na ruského veľvyslanca.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)
​Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharová uviedla nasledovné: "Kvalifikujeme udalosť ako teroristický útok. Zostávame v kontakte s tureckými predstaviteľmi, ktorí sa zaviazali, že sa vykoná starostlivé a podrobné vyšetrovanie. Vrahovia budú potrestaní." 

Nebohý ruský veľvyslanec Andrej Karlov
Zobraziť galériu (5)
Nebohý ruský veľvyslanec Andrej Karlov  (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: StreľbaVraždaútok TureckoAnkara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu