Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Rusko posiela do Turecka skupinu vyšetrovateľov: Zaoberať sa budú včerajším atentátom

Andrej Karlov tesne pred atentátom.
Andrej Karlov tesne pred atentátom. (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA/MOSKVA - Rusko vyslalo do Turecka skupinu vyšetrovateľov, agentov tajných služieb a diplomatov, ktorí sa budú podieľať na vyšetrovaní pondelkového atentátu na ruského veľvyslanca v Ankare. Podľa Kremľa je osemnásťčlenná skupina už na ceste.

"Budú v Turecku na základe telefonickej dohody medzi ruským a tureckým prezidentom vyšetrovať vraždu veľvyslanca Andreja Karlova," oznámil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Karlovovo telo bude dnes prepravené letecky do Moskvy a na letisku sa bude pred odletom konať podľa hovorkyne ruskej ambasády smútočný obrad s "obmedzeným počtom účastníkov". S telom do Ruska odletí lekár ruského veľvyslanectva.
 
Páchateľ Mevlut Mert Altintaş bol zabitý už v galérii, kde na ruského veľvyslanca strieľal. Turecko zatklo šesť ľudí, medzi ktorými sú Altintaşovi príbuzní, uviedla agentúra Anadolu. Ankarský starosta Melih Gökçek v pondelok na twitteri špekuloval, že za útokom môžu byť spojencami duchovného Fethullaha Gülena, ktorému Ankara pripisuje tohtoročný pokus o prevrat. Gülen, ktorý žije v USA, ale už v pondelok večer na správu o atentáte v Ankare reagoval oznámením, že je ním "šokovaný a zarmútený".
 
"Rozhodne tento hrozný teroristický čin odsudzujem. Žiadny teroristický čin nemožno ospravedlniť bez ohľadu na páchateľa a ich motívy," stojí v Gülenovom vyhlásení. Oznámil v ňom tiež, že "svet aj tureckí občania čakajú na to, až vláda okolnosti objasní, identifikuje vinníkov a prijme opatrenia, aby zabránila opakovaniu takéhoto útoku".
 
Altintaş bol policajt a v čase útoku nebol v službe. Bol v obleku a do galérie sa dostal aj napriek tomu, že bezpečnostný systém pri kontrole odhalil zbraň, ktorú mal dvadsaťdvaročný Altintaş pri sebe. Ostraha ho pustila, keď ukázal svoj policajný preukaz. V sieni stál za veľvyslancom a strelil ho do chrbta.
Viac o téme: AtentátFethullah GülenAndrej Karlov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu