Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Hrôza v Berlíne: FOTO Jozef s manželkou na FOTO z vianočných trhov, stánok z masakry

Jozef s manželkou Zobraziť galériu (4)
Jozef s manželkou (Zdroj: Archív Jozefa)

BRATISLAVA - Šťastie v nešťastí. Presne takto svoj výlet do Berlína môže nazvať Slovák Jozef s manželkou. Pár sa vybral na vianočné trhy do Berlína, presne na miesto, kde atentátnik s nákladiakom vpálil do ľudí a 12 ich usmrtil.

Vaše tipy

Jozef sa vybral na miesto činu iba pár dní pred útokom. S manželkou berlínske trhy navštívili minulú stredu a štvrtok. "Bývali sme asi sto metrov od miesta," zareagoval pre Topky Jozef. "A každý večer sme boli na týchto trhoch. Bolo tam super, veľa ľudí zábava, no super." Na Slovensko sa vrátili v piatok večer. "Už v piatok sme prišli na Slovensko." Poslal nám aj fotku, ako to tam vyzeralo v stredu večer.

Hrôza v Berlíne: FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Presné miesto atentátu navštívili aj Slováci. "Boli sme na iných miestach na trhoch v Berlíne všade pokoj a dobrá nálada. Nebolo tam veľa policajtov. Tých sme na trhoch videli málo," ilustruje atmosféru Vianoc Jozef. Ako však dodal, zarazilo ich správanie zrejme cudzincov v mestskej doprave.

Nepríjemný zážitok pred útokom

"Zažili sme v autobuse č.100 v smere do centra, ako sa tlupa arabských mladíkov správala, akoby boli na púšti. Zhŕkli sa v strede kĺboveho autobusu a vykrikovali Alah Akbar a spievali nejaké arabské piesne," prezrádza Slovák nečakaný zážitok.

Jozef s manželkou
Zobraziť galériu (4)
Jozef s manželkou  (Zdroj: Archív Jozefa)

V tom momente sa začali báť, chceli si ich nahrať na mobil, aj to sa báli. "Bál som zapnúť mobil a nakrútiť to, lebo každý sa od nich dekoval ďalej. A nikto nepovedal ani slovo. Mladíci si tam posadali na zem a nikto nevedel okolo nich prejsť," spomína na udalosť.

"Myslím si, že sami Nemci sa ich boja. To isté bolo badať i na staniciach a v metre," zakončil spomienku na Nemecko Jozef.

Hrôza v Berlíne: FOTO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Ministerstvo ďalších ohrozených Slovákov v Berlíne neeviduje

Zisťovali sme, či boli na mieste atentátu aj ďalší Slováci. Ministerstvo zahraničia však zatiaľ na naše otázky neodpovedalo. Ministerstvo je v spojení so zastupiteľskými úradmi v Berlíne. "Slovenské veľvyslanectvo v Berlíne komunikovalo s Krízovým reakčným centrom nemeckého ministerstva zahraničných vecí, ktoré  doposiaľ nemá informácie, že by medzi zranenými, alebo obeťami boli slovenskí občania. MZVaEZ SR situáciu naďalej sleduje," potvrdil pre Topky šéf tlačového úradu Igor Skoček.

Veľká rana a ľudia padali na zem

"Sedeli sme vedľa stánku s vareným vínom, keď sa zrazu ozvala veľká rana a začali na mňa padať ľudia," povedala po atentáte austrálska študentka Trisha O´Neillová na výmennom pobyte v Berlíne. "Videla som, ako sa veľký čierny nákladiak rúti priamo na trh. Zrazil toľko ľudí. Potom zhasli svetlá a všetko bolo zničené. Počula som krik a potom zrazu všetci stuhli. Všade bola krv a ľudské telá. Niektorí ľudia vrátane detí a dôchodcov sa nehýbali, ďalší začali plakať," opisuje hrôzu Trisha.

Viac o téme: JozefBerlín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu